Назад

Председателят на БТПП и Посланикът на Румъния обсъдиха високия и все по-нарастващ стокообмен между двете държави

В БТПП се проведе среща между г-н Цветан Симеонов, председател на БТПП, и Н.Пр. Йон Гълеа, новоназначения посланик на Румъния в България. В разговорите участва и г-н Раду Молдован, министър-съветник към Румънското посолство.

Посланик Гълеа информира председателя на БТПП за организирането на предстоящо регионално бизнес събитие в Букурещ, насочено към насърчаване на предприемачеството и представянето на положителните предимства на бизнесите от региона, което ще се състои през пролетта на 2017 г. Посланикът също така увери и в отвореността на неговата Мисия към бизнес инициативите и икономическото сътрудничество между двете съседни страни.

Председателят Цветан Симеонов изтъкна доброто сътрудничество между БТПП и българо-румънските палати, Двустранната търговска камара България-Румъния и Българо-румънска търговско промишлена палата.

Тема на разговора бе и предстоящото посещение на г-н Симеонов в Букурещ, където ще се проведе Общо събрание на Асоциацията на балканските палати (АВС), която се председателства от Търговско-промишлената палата на Румъния тази година. В тази връзка бяха обсъдени и въпроси от многостранното сътрудничество, идеите и практиките за обединяване на производителите на вино в региона и участието на БТПП в множество международни и регионални организации (Бизнес съвета на ЧИС, ЕВРОПАЛАТИ, Международната търговска палата в Париж, Асоциация на световните търговски центрове, участието в проектите на East Invest II, ПСЮИЕ, Дунавска стратегия и др.).

Интерес от румънска страна бе изявен и към търговския регистър на БТПП, като бе отбелязано постижението за Палатата - официалното й акредитиране от Международната търговска камара в Париж за издаването на електронни сертификати и други външнотърговски документи в групата на първата дузина - 11 палати в света.

Председателят на БТПП и Посланикът на Румъния изявиха своето задоволство от високия и все по-нарастващ стокообмен между двете държави, от развитието на определени сектори, като автомобилната индустрия – особено характерна за Румъния, и от отличните двустранни отношения на сътрудничество и общи инициативи.


09.11.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад