Назад

Делови разговори с предприемачи от щата Минас Жерайс и срещи в бизнес-институциите на гр. Бразилия

Българската бизнес делегация, придружаваща Президента на Република България – г-н Росен Плевнелиев по време на неговото официално посещение във Федеративна Република Бразилия (31 януари – 3 февруари 2016г.), започна своята работна програма вчера 1 февруари със срещи с бизнесмени от щата Минас Жерайс.
 
Щатът Минас Жерайс /Minas Gerais/ се намира в югоизточната част на Бразилия и е третият по размер на брутния вътрешен продукт (БВП) сред 27-те щата. Той е четвърти по територия и втори по население бразилски щат с над 20 млн. жители. Заема централно и стратегическо положение в Бразилия, близо до основните пазари на страната. Главният град Бело Оризонте се обслужва от основните федерални магистрали, които свързват града с големите градски центрове на Бразилия и с големите морски пристанища.
 
В щата се произвеждат големи обеми желязна руда, цимент, кафе и мляко,  автомобили и текстилни продукти. Изявен е в редица други сектори, като минно дело, стомана, електроника, хранителни продукти, производство на дрехи и обувки. В него е най-голямата концентрация на биотехнологични компании в страната, втори е по броя на автомобилните производители, втори по обем на производството от металургичната промишленост, както и по брой на отглеждани стада говеда.
 
Интересът за срещите бе провокиран от почетния консул на Република България в Бело Оризонте г-н Ренато Русеф, с чието съдействие бе осигурено участието на повече от 15 бразилски бизнесмени от секторите: компютърни технологии, консултантски и правни услуги, минно дело, металургия, както и представители на държавни агенции и институции, които се срещнаха с българските фирми. На срещата присъстваха още представители на местния парламент, както и останалите почетни консули на България в Бразилия.
 
Изразен бе интерес от страна на бизнес средите в Минас Жерайс за посещение в България през 2017 г.
Работната програма на делегацията продължи със срещи с представители на Агенцията за насърчаване на инвестициите и  търговията – APEX  и Конфедерацията на асоциациите на търговските палати в Бразилия – CACB. Обменен бе ценен опит и бяха обсъдени стъпки за засилване на контактите и сътрудничеството на двустранна и многостранна основа.  
 
Брошура на CACB: ТУК
 

02.02.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад