Назад

БТПП и посланикът на Албания в България обсъдиха възможностите за сътрудничество

Предстои организиране и провеждане на Панаир на албанските земеделски стоки - 2017




Н.Пр. г-н Киряко Курета, посланикът на Албания в България проведе среща с Цветан Симеонов, председателя на БТПП. В разговорите участва и бизнес делегация, съставена от Астрит Алиай, директор на дирекция „Земеделие“ на Община Фиер, Пиро Рапуши, изпълнителен директор на сдружението “Албанска земеделска конкурентоспособност“  - гр. Люшня, и Виктор Нуши, представител и бивш председател на Ротари клуб – Тирана запад.

Цел на срещата бе установяването на контакт и обсъждането на възможностите за сътрудничество между България и Албания в сферата на селското стопанство, като от българска страна, Цветан Симеонов представи предимствата на Палатата и услугите, от които могат да се възползват заинтересованите представители на бизнеса.

От страна на Албания, бяха представени характеристиките и възможностите на община Фиер, известна с плодородния си район, и бе изявено желанието за сътрудничество с български фирми-вносители на земеделска продукция.

Албания има добри традиции в земеделието, като освен традиционните за Балканския регион плодове и зеленчуци, се очаква възобновяването на отглеждането на фурми и маслини. Предимството на Община Фиер на пазара на земеделските стоки е свързано предимно с по-ранното събиране и предоставяне на продукция (и изпреварването на другите доставчици), както и екологично-съобразеното производство. Основни дестинации за износа на плодове и зеленчуци от Фиер са Румъния и Сърбия, в Западна Европа – Германия и Швейцария, като една част от изнасяната продукция достига и до България, но преминавайки през трети балкански страни.

Председателят на Палатата изрази мнението, че за целите на успешното сътрудничество на земеделските предприемачи от Албания преди всичко е необходима реклама в България. В тази връзка, БТПП има удоволствието да уведоми заинтересованите фирми и компании, че се планира провеждането на панаир на албанските земеделски стоки в София през 2017 г, като междувременно български вносители на земеделска продукция и компании, заети в производството на индустриални машини за хранителната промишленост, могат да установят сътрудничество с албанските партньори, като се свържат с Посолството на Албания или директно с бизнес делегацията:

Qirjako Kureta

Ambassador

Embassy of the Republic of Albania

E-mail: embassy.sofia@mfa.gov.al

Тel.: +359 2 943 3857

 

Astrit Aliaj

Director

Fier Municipality Department of Agriculture

E-mail: astritaliaj@yahoo.com

Tel.: +355 692 051 096

 

Piro Rapushi

Executive director

Albanian Agriculture Competetiveness Lushnje

E-mail: p.rapushi@aac-l.org

Tel.: +355 684 073 732

Website: www.aac-l.org

 

Viktor Nushi

President 2012-2013

Rotary Club Tirana West

E-mail: albhydrocarbon@yahoo.com

Tel.: +355 682 029 568

 


25.11.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад