Назад

Посланикът на Казахстан покани български фирми да участват в строителството на ЕКСПО 2017 в Астана

БТПП бе домакин на презентация „Инвестиционния климат на Казахстан”, организирана съвместно с Посолството на Казахстан в София. При откриване на събитието председателят на БТПП Цветан Симеонов отбеляза, че тези традиционни срещи с Посолството са изключително полезни за бизнеса - както с предоставяне на информация за инвестиционните възможности в азиатската страна, така и с новостите в правната рамка за правене на бизнес. Изразена бе готовността на Палатата за оказване на всестранна подкрепа на предприемачите от двете страни.

Посланикът на Казахстан в София Н. Пр. Темиртай Избастин представи актуална информация за развитието на Казахстан. Той информира, че са приключили преговорите с Европейския съюз за сключване на Споразумение на засилено партньорство и сътрудничество, а през юли т. г. е подписан протокола за присъединяване на Казахстан към Световната търговска организация, което предоставя множество нови възможности за бизнеса.

Посланик Избастин акцентира върху политиката на правителството за привличане на чуждестранни инвестиции в Казахстан, стимулите на държавата, опростяването на визовия режим за българските граждани, специалните икономически зони и преференциите за участниците в тях, инфраструктурните проекти на страната, както и последните изменения в законодателството.

Посланикът разказа за програмата „Нурлъ жол” (Светъл път), за програмата на петте институционални реформи „100 стъпки”, за проектите в транспортно-логистичната сфера (по-специално свободната икономическа зона „Хоргос – Източна врата”), за маршрута Западен Китай – Западна Европа, за позициите на Казахстан в рейтингите на Световната банка „Doing Business” и много други.

Посланикът на Казахстан покани български фирми да участват в строителството на изложбеното градче и други обекти на ЕКСПО 2017 „Енергия на бъдещето” в Астана, а също така да инвестират в Казахстан чрез различни форми на сътрудничество. За повече информация  ТУК.

Митко Солаков, почетен консул на Казахстан у нас, представи информация относно проведения в края на октомври Международен инвестиционен форум „Astana Invest”, в който е участвал лично заедно с представители на български компании. Той разказа за добрите възможности за работа и призова българския бизнес да активизират сътрудничеството с Казахстан.

Олга Искренова, главен секретар на Българо-казахстанската търговска камара, представи дейността, мисията и целите на сдружението.

Бившият посланик на България в Казахстан Иван Димитров отбеляза благоприятните условия за съвместно сътрудничество, създадени в Казахстан.

След презентацията, в оживена дискусия участниците имаха възможност да зададат въпроси към посланика и почетния консул.

 

27.11.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад