Назад

Социални партньори от ЕС и ключови фигури на ЕС дискутираха в Брюксел ТТИП

Около 200 участници от страните от ЕС, сред които основни фигури в институциите на ЕС разискваха в Брюксел важни аспекти на Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство  (ТТИП). Основен предмет на дебата бе въпросът какво съдържа ТТИП за социалните партньори.
 
Целта на двудневния форум, започнал на 17 ноември 2015 г., беше да събере всички основни национални социални партньори (бизнес сдружения и синдикати от 28 страни-членки)  за целодневен дебат относно възможностите и предизвикателствата на ТТИП.  БТПП бе представена от зам.-председателя на Палатата Георги Стоев.
 
Дискусиите се фокусираха върху набор от конкретни ключови теми чрез пленарни сесии и паралелни панели като общата цел на конференцията бе да информира социалните партньори на национално ниво за различните аспекти на ТТИП,  да насърчи информиран обмен на мнения и да даде възможност за споделяне на опит между тези различни национални групи за постигането на по-добро общо разбиране на потенциалното въздействие на ТТИП. 
 
Домакини на събитието бяха Люксембургското председателство на Съвета на ЕС, Европейският парламент, Европейската комисия и Европейският икономически и социален комитет. Сред ключовите лектори бяха Хавиер Бетел, министър-председател на Люксембург, Мартин Шулц, председател на Европейския парламент, Сесилия Малстрьом, еврокомисар за търговията и Жорж Дасис, председател на Европейския икономически и социален комитет. 
 
Участие в дебата взеха национално-заинтересовани страни които споделиха своя практически опит и познания по въпросите, включени  в  преговорите по ТТИП. От страна на бизнеса, представители на малки и средни предприятия споделиха опасенията си от практически трудности, с които може да се сблъскат в търговските си отношения със САЩ, както и вижданията си за възможностите, които биха могли да открият. Синдикалното участие във форума насочи вниманието на участниците към въпроса как ТТИП взаимодейства с трудовите права.  
 
 

19.11.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад