Назад

Отбелязване във Враца на 120-годишнината на Българската търговско-промишлена палата

 

С бляскава церемония Търговско-промишлената палата - Враца отбеляза 120 години от създаването на най-старата действаща организация, представляваща интересите на предприемачите и бизнеса у нас –  Българската търговско-промишлена палата, неизменна част от която още в началото на 1895 г.  са и предприемачите от Враца. Събитието се състоя  на 20 ноември в Конферентната зала на Търговско-промишлена палата във Враца, под патронажа и участието на председателя на БТПП Цветан Симеонов.

Гости на церемонията бяха: евродепутатът Владимир Уручев, зам.-областният  управител Ирина Иванова, кметът на Враца Калин Каменов, видни общественици и представители на местния бизнес.

От 1991 г. Търговско-промишлена палата – Враца /ТПП-Враца/ е неразделна част от търговските палати на България. С откриването на първите редовни сесии на търговско-индустриалните камари /ТИК/ в София, Пловдив, Варна и Русе, а по-късно и в Бургас, тези институции успяват да обвържат държавните и частните интереси, което ги превръща в общественозначими, своеобразни стопански парламенти и до ден днешен.

„120 години търговски палати в България. Няма друга такава институция, която да е пренесла традициите, да е активна и полезна на бизнеса, каквато е системата на търговските палати”, заяви пред многобройните гости на събитието изпълнителният директор на ТПП-Враца Илиана Филипова.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов очерта предизвикателствата на сегашната политико-обществена ситуация пред бизнеса и дейностите на палатите, спомагащи на фирмите да се справят с проблемите и да успеят.

В продължение на традицията ТПП-Враца връчи по време на честването учредения през 2013 г. приз за новаторство, индустриален подем и социална отговорност „Мито Орозов“. Той е на името на един от видните врачански индустриалци и съучредител на Софийската търговско-индустриална палата и се присъжда на две години.

Носител на отличието’2015 стана компанията "Електростарт" – производител на компоненти за осветление, редовен член на ТПП – Враца. Фирмата от 1967 г. работи във Вършец, а от 2000 г. е частна. Изпълнителният директор на компанията Анатоли Димитров посочи, че 95 на сто производството е за износ - към 40 страни на четири континента. Той допълни, че фирмата е доказателство как може да се работи и развива иновативен бизнес в малък град на Северозападна България, а заедно с това успешно да се конкурира и често да побеждава най-големите световни компании в областта на осветлението.

Председателят на БТПП връчи Юбилейния алманах „120 години български търговско-промишлени палати” на наследница на  славния индустриалец Мито Орозов.

 


23.11.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад