Назад

БТПП се срещна с португалския бизнес при посещението на президента Росен Плевнелиев в Лисабон







Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов взе участие в среща с представители на португалския бизнес в рамките на официалното посещение на президента Росен Плевнелиев в Лисабон, по покана на португалския му колега проф. Анибал Каваку Силва. Посещението е отговор на визитата на португалския президент, осъществена през юни тази година в България.

В рамките на срещата бе представен икономическия и инвестиционен потенциал на страната. Обсъдени бяха възможностите за разширяване на търговско-икономическите отношения, сътрудничеството в областта на образованието, науката, иновациите и културата. 

Президентът Плевнелиев заяви, че българската икономика показва своята сила и расте устойчиво въпреки турбуленциите в региона и политическата нестабилност през последните две години. Пред представители на бизнеса от Португалия държавният глава изтъкна инвестиционните предимства на страната ни – експортът се увеличава, безработицата намалява. България има най-ниската данъчна тежест в ЕС и най-ниските разходи за правене на бизнес в Европа, припомни президентът.

Цветан Симеонов подчерта, че България и Португалия могат да се допълват в области като автомобилостроне, пластмасови и метални части, а освен това могат и да се конкурират по отношение на храни, вино, напитки. Той напомни, че важна стъпка в укрепването на двустранните икономически отношения бе създаването на смесената Българо-португалска търговска камара през юни тази година в София.

В дискусията се включи Елена Малкàта, председател на Португалската агенция за външна търговия и инвестиции, дългогодишен партньор на БТПП. Двете организации партнират отлично от 1982 г., когато подписват споразумение за сътрудничество, обновено съответно през 1993, 1999 и 2003 г.

Цветан Симеонов проведе и среща с Антонио Сарайва, президент на Конфедерацията на португалския бизнес. 

В рамките на официалното посещение е подписан Протокол за сътрудничество в областта на обучението по туризъм между Министерството на туризма на Република България и Министерството на икономиката на Португалската република.  


03.11.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад