Назад

Меморандум за разбирателство сключи БТПП с търговско-промишлената палата на Беларус

Меморандум за разбирателство между Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Беларуската търговско-промишлена палата подписаха в първия ден на 71-то изложение на Международния технически панаир в Пловдив председателят на БТПП Цветан Симеонов и първият зам.-председател на Палатата на Беларус Александър Нахяенко.  Подписването се състоя в присъствието на посланика на Беларус у нас Владимир Воронкович.  С документа  организациите се ангажират да разширят сътрудничеството в областта на вноса и износа, инвестициите, размяната на бизнес информация и други дейности в сферата на търговско-икономическите отношения. 
 
Непосредствено след сключването на меморандума председателят на БТПП Цветан Симеонов посети щандовете на изложителите от Беларус, участващи в панаира.
 
Интерес представлява начинът, по който науката в Беларус се свързва с производството -  как  специализирани органи  съдействат на научните институти след изобретяването и патентоването по пътя до внедряването и в това отношение е полезно да се обмени опит, коментира след визитата си Цветан Симеонов. Според него интерес биха предизвикали беларуските производители на асансьори, участващи в панаира, защото предоставят добро съотношение цена - качество. БТПП ще им съдейства за предоставяне на пълната информация на строителната камара, за да могат да се възползват интересуващите се фирми в България. 
 
Интерес предизвикват и представените в панаира беларуските производства  на устройства за газоразпределение и пренос за индустриално и битово потребление. БТПП ще им съдейства за установяване на контакти с Асоциацията на общините в България, където се реализират и разработват европейските проекти за газифициране на българските селища.
Доста производства, свързани с очистването на въздуха от различни газови замърсители, при това с безотпадна технология с ползване на бактерии, биха представлявали също интерес във връзка със  стремежа в ЕС да търсим все по-чиста околна среда, коментира още Цветан Симеонов.
 

28.09.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад