Назад

Среща с новия посланик на България в Нигерия

Новоназначения посланик на България във Федерална република Нигерия Веселин Делчев се срещна с председателя на БТПП Цветан Симеонов. В хода на разговора бяха дискутирани бъдещото сътрудничество между палатата и екипа на българското посолство в гр. Абуджа, Нигерия, с цел подпомагане на предприемачи от двете страни в намирането на нови бизнес партньори и разширяване на сътрудничеството между тях.
 
Цветан Симеонов запозна госта с различните сфери на дейност на БТПП, вкл. търговски регистър, арбитражен съд и други. 
Посланик Делчев информира, че нигерийски фирми проявяват интерес за сътрудничество в областта на хранително- вкусовата промишленост и възобновяемите енергиини източници. 
 
________
 
Справка за двустранната търговия
 
През последните години българският износ за Нигерия се състои основно от пръти от желязо или от нелегирани стомани, електрически трансформатори, електрически акумулатори, царевица, миялни машини за съдове, нефтени масла и др.
Вносът от Нигерия през последните години е незначителен и се състои основно от памучни прежди, съдържащи тегловно най-малко 85% памук, необработен алуминий, какаова маса и др.
Стоки с потенциални възможности за износ на нигерийския пазар са:
нефтопродукти, включително масла - парадоксален е фактът, че страната внася 70 % от горивата за собствени нужди, включително промишлени и автомобилни масла;
продукти на хранителната промишленост;
електрически трансформатори; 
карбонати и перкарбонати; 
кабели; 
цимент, включително хидравличен цимент; 
захар, включително захарни изделия;
хладилници, хладилни инсталации и системи; 
специално имущество, включително военно-ремонтни услуги.
Нигерия е стратегически партньор на България в Африка. Членството на България в ЕС и утвърдената авторитетна роля и влияние на Нигерия на континента предоставят нови допълнителни възможности за разнообразяване на двустранните отношения във всички форми.
 
*източник: Министерство на икономиката 
 

25.08.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад