Назад

БТПП бе домакин на българо-иракски бизнес форум

Българската търговско-промишлена палата бе домакин на българо-иракски бизнес форум, организиран съвместно с Хасковската търговско-промишлена палата. Събитието бе официално открито от главния секретар на БТПП Васил Тодоров. Той приветства гостите и изтъкна, че българският бизнес проявява интерес към  Близкия Изток и БТПП насърчава подобни партньорства чрез ежедневната си работа и организирането на съвместни делегации и форуми. Васил Тодоров очерта предимствата за инвестиции в България и изрази готовността на Палатата за съдействие на бизнеса от Кюрдистан и България.
 
Ахмед Мохамед, член на Съвета търговско-промишлена палата в Духок и член на Съюза на търговско-промишлените палати от региона на Кюрдистан благодари за продължителното и ползотворно сътрудничество с ТПП Хасково и отбеляза, че то допринася за развитие на двустранните икономически отношения с България. Ахмед Мохамед  посочи като перспективни сектори за развитие на икономическите отношения между Кюрдистан и България земеделието, туризма , промишлеността.
 
Саад Таха, председател на Асоциацията за приятелство Кюрдистан-България, покани участниците да посетят Кюрдистан и изтъкна предлаганите предимства за чуждестранни инвеститори като гарантирана сигурност, предоставяне на безплатни земи за строеж на заводи и фабрики, освобождаване от данъци през първите 5 години на направената инвестиция. Благоприятното законодателство в областта на инвестициите, както и наличието на природни ресурси правят Кюрдистан особен привлекателна дестинация, отбеляза Янчо Янев, председател на ТПП Хасоково.
 
В рамките на последвалата дискусия бе откроена необходимостта от отваряне на консулство на България в Ербил с цел облекчаване на процеса на издаване на визи, както и необходимостта от  по-тясно сътрудничество между търговските палати и обмен на студенти между двете страни. 
 
Форумът продължи с двустранни срещи по интереси. 
 

15.05.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад