Назад

В търсене на вярната посока за устойчива икономика



На 11 май 2015 г., от 9.00 часа, в София хотел Балкан представители на държавните институции, неправителствени организации, бизнеса, преподаватели от висшите и средните училища ще дискутират необходимостта необходимостта от финансово образование и вярната посока за устойчива икономика. Това ще стане в рамките конференцията „Образование и бизнес - Финансово образование за устойчива икономика", която се организира за втора поредна година от Медийна група България он ер, Bloomberg TV и Медийна група Инвестор.БГ АД. 
 
БТПП е сред институционалните партньори на конференцията. 
 
Специален гост на конференцията ще бъде проф. Стив Ханке, познат  в България като „бащата на валутния борд”. С встъпителна лекция на тема „Проблемът на финансовото образование в България. Как да се реши?”  той ще открие панелът, посветен на финансовото образование и висшите училища. 
 
Проф. Стив Ханке има принос за овладяването на повечето от разразилите се 56  хиперинфлации в съвременния свят, включително и българската от 1997 година (Подробности: ТУК). Професорът по приложна икономика преподава от 45 години в университета „Джонс Хопкинс” – институция с годишен бюджет за изследвания от 2.2 млрд. долара – малко по-малко от републиканския бюджет на България. Богата му биография включва още и длъжността икономически съветник на президента Роналд Рейгън и министъра на икономиката на Аржентина, както и президент на най-бързо развиващия се инвестиционен фонд на 1995 – Toronto Trust Mutual Fund Argentina. Бил е и икономически съветник на президента Петър Стоянов.
Проф. Стив Ханке е удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от Българската академия на науките, а по време на международната конференция в София „Образование и бизнес - Финансово образование за устойчива икономика" на 11 май 2015 г. предстои да бъде удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Отличието е за приноса му за развитието на модерната икономическа теория и трансфера на иновационни практики за повишаване на икономическата и финансова култура на младите хора в Република България.  
 
Участници в дискусиите в рамките на конференцията ще бъдат и проф. Ричард Макдоналд,  доктор по икономика от Университета в Бингхемптън, проф. Джордж Вредевелд, Икономически център за обучение и изследвания в Университета в Синсинати, проф. д.ик.н. Анна Недялкова, президент на Варненския свободен университет (ВСУ) „Черноризец Храбър“, доц. д-р Даниела Бобева - Институт за икономически изследвания към БАН, Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, Любомир Дацов, бивш зам. министър на финансите, Росен Бъчваров, директор „Комуникации“ НАП, инж. Любомир Божилов, Калифорнийски университет Санта Барбара, доц. д-р Елеонора Танкова, ВСУ,  Атила Хорват,  генерален директор на Провидент Файненшъл България, д-р Евгени Евгениев, специалист по развитие на частния сектор в Световната банка и други финансови експерти и преподаватели.
 
За проф. д-р  Ричард Макдоналд:
Член е на съвета за икономическо образование, участвал е в работна група за изготвяне на общи държавни стандарти в социалните науки към Съвета на инспекторите в държавните училища и в комисията за социални науки към Националния съвет за професионални стандарти в преподаването. Член на комисията за национално оценяване на напредъка в образованието по икономика. Проф. Макдоналд е автор на множество научни разработки в областта на икономиката.
 
За проф. Джордж Вредевелд:
Той е професор по икономика, основател и бивш директор на признатия за един от най-добрите в САЩ Икономически център за обучение и изследвания в Университета в Синсинати. В момента ръководи приложни изследвания и икономически проучвания и осигурява анализи за бизнеса, неправителствения сектор и правителствени организации. Едни от най-актуални изследвания на проф. Вредевелд са фокусирани върху факторите, които влияят на регионалното икономическо развитие, в това число образованието, данъчната политика и пазара на труда. Неговите проучвания и анализи често са в помощ на редица правителства при определяне на очакваните икономически ползи от политиките, стратегиите и проектите за развитие, както и при прогнозиране на ефекта на фискалните политики в социален план. Проф. Вредевелд е консултант на национално ниво в няколко държави по въпроси, свързани с икономическите промени и проблемите на развитието, както и в областта на развиването на икономически познания като основа за успешно лидерство. Той е един от първите преподаватели с международен авторитет, които участват активно в разработването на учебните програми и допринася изключително много за утвърждаването на новия модел на висшето образование в България. От октомври 2011 г. проф. Джордж Вредевелд е „Доктор хонорис кауза на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.
 
Повече информация за конференцията: ТУК

07.05.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад