Назад

Българо-индонезийски бизнес форум в София

Българо-индонезийски бизнес форум се проведе в София с участието на 10 индонезийски компании и над 60 представители на българския бизнес. Събитието бе организирано от Посолството на Индонезия в София със съдействието на Българската търговско-промишлена палата. Главният секретар на БТПП Васил Тодоров взе участие във форума и подчерта отличните отношения с дипломатическото представителство на Индонезия в София и партньорите от Индонезия. Провеждането на ежегодни бизнес срещи и форуми е показател за постоянния интерес за задълбочаване на двустранното сътрудничество.
 
Н.Пр. Бунян Саптомо, извънреден и пълномощен посланик на Индонезия в нашата страна представи делегацията, съставена от членове на правителството, местната власт и бизнеса. Той сподели, че има голям интерес за засилване на двустранната търговия, която през 2014 г. възлиза на 81,7 млн. щ.д. Той информира, че страната му ще предприеме изграждане на повече от 300 пристанища в цяла Индонезия през следващите 10 години. Планува се изграждането на железопътни линии на по-големите острови, както и няколко летища. 
 
Зам.министър на икономиката на България Любен Петров потвърди поддръжката на държавата за насърчаване на търговско-икономическите връзки с Индонезия. Водещата страна в рамките на АСЕАН има пазар с над 200 млн. потребители. Любен Петров наблегна на помощта и подкрепата, която държавата осигурява на инвеститорите. 
 
Чахия Видаянти, директор от Министерството на търговията на Индонезия направи представяне на икономиката на страната, която е четвърта по население в света, има 17 508 острова и е 16-та икономика в света с 1 трильор щ.д. БВП. Тя информира, че правителството на Индонезия си е поставило цели до 2019 г. сред които – увеличаване на износа за България, диверсификация на структурата на износа на страната, както и е посочило редица приоритетни сектори, както за инвестиции, така и за производство. България е на 79 място в списъка на износните дестинации на Индонезия, но с добър тренд – увеличение на износа с 14% за периода 2010 – 2014 г.
 
Чахия Видаянти информира, че Индонезия е обширно представена на международното изложение в Милано /май-октомври 2015 г./ и покани участниците във форума да посетят Trade Expo Indonesia 2015, което се провежда традиционно през месец октомври в Индонезия.
 
Представяне направиха кметът на гр. Маран, намиращ се на о. Ява, представителят на индонезийска компания, производител на храни с опит на пазара в България и ЕС, както и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.
 
Делегацията ще посети и други градове в България – Варна, Велико Търново, Банско, като се предвижда откриване на индонезийски бизнес център в морската ни столица. Участниците във форума бяха поканени да подкрепят идеята за създаване на смесена българо-индонезийска бизнес асоциация. 

05.05.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад