Назад

Презентация на ирландската икономика се състоя в БТПП

Презентация на икономиката на Ирландия се състоя в БТПП с участието на посланика на Ирландия у нас Джон Бигар и специалния  гост лектор проф. Алан Ахърни, ръководител на икономическия факултет на Националния университет на Ирландия и директор на Централната банка на Ирландия.  Откривайки събитието, председателят на БТПП Цветан Симеонов акцентира върху ползите за българската икономика при възприемане на ирландския опит за излизане от кризата. „Черпейки от опита на Ирландия, ние може да избегнем много негативни последици”, каза той. Посланик Джон Бигър изрази надежда предоставената от лекторите информация да  послужи за добър пример на българската икономика.  
 
Катарина Ковач, съветник към Ирландската агенция за насърчаване на бизнеса Enterprise Ireland представи основната мисия на организацията, услугите които предлага, както иначина на опериране на агенцията в региона на Централна и Югоизточна Европа. Тя изтъкна, че основна цел на агенцията е подпомагане на иновативни ирландски  фирми да се превърнат във водещи играчи на глобалния пазар. 
 
Проф. Алан Ахърни разви темата” Късметлии ли са ирландците? Обратът в икономиката на Ирландия”. Той изтъкна важността на предприетите за възстановяването на ирландската икономика от кризата през 2008 г. решителни политически действия на национално ниво, сред които постоянни усилия за намаляване на бюджетния дефицит възстановяване на банковата система и подкрепящи политически действия в чужбина.
 
Презентацията на проф. Алан Ахърни: ТУК
 
Презентацията на Катарина Ковач от Ирландската агенция за насърчаване на бизнеса: ТУК
 

15.05.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад