Назад

Трета работна среща за отношенията между България, Румъния и Саудитска Арабия

През месец март 2015 се навършват 20 години от установяването на дипломатически отношения между България и Саудитска Арабия
Дипломатическият институт към министeрството на външните работи на Република България, в сътрудничество с Института за дипломатически изследвания към Министерство на външните работи на Кралство Саудитска Арабия, Сдружение "Приятели на арабския свят" и Българо – саудитския бизнес съвет при БТПП проведоха третата поредна работна среща посветена на отношенията между България, Румъния и Кралство Саудитска Арабия. Домакин на форума бе Министерството на външните работи на Република България. 
 
В откриването на събитието участваха Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт, Борислав Костов, генерален директор на двустранни въпроси в Министерството на външните работи на България,  Дан Петре, генерален директор на Дипломатическия институт на Румъния и Салех Алраджи, директор на Център за американски проучвания към Дипломатическия институт на Кралството. Дискутирани бяха дипломатическите отношения и проведените визити на високо равнище срещи между България и Саудитска Арабия.  
 
Първият панел на срещата бе фокусиран върху отношенията между България, Румъния и Саудитска Арабия. Лектори бяха Ирина Самарджиева, експерт към дирекция Среден Изток и Африка в Министерство на външните работи. Самарджиева направи кратък обзор на двустранните отношения между България и Кралството като отбеляза, че рекорд в стокообмена държи 2011 г. с 296 мил. щатски долара. Последва изказване на д-р Сауд Алтамами, Департамент за политически науки към Кинг Сауд университет, Саудитска Арабия. д-р Алтамами заяви че България и Румъния с членствата си в НАТО и ЕС имат своето голямо предимство в международните отношения с Кралството. Като по-интересни сектори за сътрудничество той отбеляза селското стопанство със съществуващ огромен потенциал за развитие, газовия сектор, информационните технологии и енергетиката. Последва изказване на доц. д-р Александра Йонеско, към Департамента за политически науки на Университета в Букурещ. 
 
Вторият панел на срещата наблегна на регионалните въпроси свързани с Балканите, Черноморския регион, Залива и Средния Изток. Лектори бяха проф. Владимир Чуков от Университета в Русе, проф. Абдула Алотайби, Департамент за политически науки към Кинг Сауд университет, Саудитска Арабия и Дан Петре, генерален директор на Дипломатическия институт на Румъния.
 
Третият панел засегна икономическите и културни въпроси между трите страни. Лектори бяха Пламен Христов, изп. директор на Сдружение "Приятели на арабския свят",  Ясийн Ал Сорор, председател на международната търговска палата на Саудитска Арабия, който направи интересен за участниците обзор на пазара на Саудитска Арабия. Прадставяйки кралството той изтъкна следните характеристики: 
3-та в света най-благоприятна данъчна система 
Една от 20 световни икономики 
6.8 % икономически растеж един от най – големите в света  
На първо място в арабския свят за правене на бизнес и 22 в света  
Доход на глава от населението през 2012 г. – 25 000$
Една от най – стабилните валути в света за последните 30 години.
 
Тодор Киряков, член на Асоциацията за развитие на арабско – българските инициативи и проф. Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури към Софийския университет.  
 
В последния четвърти панел участниците дискутираха перспективите пред развитието на отношенията между трите държави. Презентация на индустриалните зони в България направи председателя на едноименната компания Николой Ценков. 
 
Българо-саудитският бизнес съвет при БТПП продължава дейността си в помощ на фирмите с интерес към пазара на Саудитска Арабия. За повече информация и контакти: тел: 02 8117 421 и имейл: bsbc@bcci.bg
 

28.04.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад