Назад

Конференция „ИНОВАЦИИ И ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО 2015“

Има едно нещо, което спасява всяка страна и което движи икономиката напред – висококвалифицирания и високопроизводителен труд, който се полага в икономиката. На това обърна внимание председателят на БТПП Цветан Симеонов при откриването на Втората годишна конференция „ИНОВАЦИИ И ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО 2015“, която се състоя в София хотел Балкан. Той отбеляза, че БТПП от години подкрепя иновациите с дейността на Съвета по иновации към Палатата и Европейския информационен и иновационен център към БТПП (EEN) и  изрази надежда, че иновативните идеи ще получават по-бързо път за реализация.
 
Във форума, организиран от индустриален клъстер „Средногорие“ бяха представени и други работодателски организации като АИКБ, БСК, министeествата на икономиката и на образованието и науката, деловите и академичните среди. Дискутирани бяха  актуалните инструменти и политики за насърчаване на иновациите и възможностите за повишаване на добавената стойност чрез подпомагане на  иновациите и предприемаческото мислене.
 
Над 9000 предприятия, според очакванията на икономическото министерство ще бъдат подпомогнати по линия на новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, съобщи  зам.- министърът на икономиката Любен Петров. Очакваме да се мобилизират около 1 млрд. евро частни инвестиции; очакваме да се увеличи делът на иновативните предприятия, да се повиши производителността на малките и средни предприятия, както и енергийната ефективност, посочи той.
 
Зам.-министърът на образованието и науката Костадин Костадинов каза при откриването на форума, че очаква средствата, отделяни за наука у нас да достигнат 1.5% от БВП и изрази надежда за по-добро взаимодействие между науката и бизнеса.
Николай Минков, Изпълнителният директор на индустриален клъстер „Средногорие“ отправи препоръка към министерството на икономиката и към просветното министерство да насърчават предприятията в България да обявяват адекватно иновациите, които правят. Според него иновациите в България са много повече от това, което статистиката за Европа отчита.
 
Повече информация: ТУК
 

19.03.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад