Назад

Бизнес форум в Сърбия с участието на българския президент Росен Плевнелиев

България е приоритетен партньор на Сърбия, с тези думи Марко Чадеж, председател на Търговско-промишлената палата на Сърбия откри среща в Белград с участието на бизнеса от двете страни и президента на България Росен Плевнелиев, който е на официално посещение в западната ни съседка.
 
Близо 150 участници в срещата – представители на бизнес организации от двете страни, палати, фирми, на правителството и дипломати участваха във форума. Президентът Плевнелиев изтъкна, че интересът за бизнес от двете страни надминава очакванията на правителствата. Двустранните отношения се основават на добро съседство, общи ценности, инициативи, цели, проблеми и решения за тях, отбеляза той и добави - тъй като бизнесът е двигател на позитивна промяна, съществува голям потенциал за развитие на целия регион. 
 
Трябва да мислим регионално, за единство и синергия между страните на Балканите, категоричен е българският държавен глава. Политическото сътрудничество между България и Сърбия е изключително активно в момента, именно защото и двете страни вярват в доброто съседство и има много добра синергия между хората, подчерта той. 
 
Падат граници, каза президентът, строят се мостове, магистрали, изгражда се енергийна мрежа. Планира се създаване на енергийна борса, с която да се прекрати индивидуалното договаряне на цени на енергия и енергийни източници, а да се постигат конкурентни цени на една борса.
 
Президентът Плевнелиев заяви, че България поддържа Сърбия по пътя й към Европа и очерта планове на България по отношение на ЕС – влизане в Еврозоната до 2020 г., подпомагане създаването и функционирането на Европейски енергиен съюз.
 
Той приветства БТПП за постигнатото в годините на сътрудничество със сръбски партньори, което датира от 1910 г. – от създаването на българо-сръбски делови съвет обеща на бизнеса изслушване, разбиране и подкрепа от страна на държавата, както и активна икономическа политика, равни правила за всички в света на бизнеса, добре работещи държавни институции, електронни услуги. 
 
Президентът Плевнелиев изтъкна важността успеха на фирмите, които всъщност създават реалната икономическа перспектива. 
Той отговори на отправените от представителите на бизнеса въпроси и препоръча оптимизиране и ефективното протичане на процеса на европейска интеграция. Според него в областта на енергетиката е необходимо да се поставят и съблюдават на първо място приоритетите, след това да се търси икономическата изгода, като се следват трите принципа: диверсифициране на източниците, либеразиране на пазара и енергийна ефективност.
 
Българският президент посъветва сръбските строителни фирми да се възползват от опита на българските, както и да се участва колективно в обществени поръчки на европейско ниво.
 
Инвестициите в пограничните и слабо развити региони са изключително важни, поради наличните там кадри, ресурси и много тясното приятелство и съседство на живеещите там хора, отбеляза още българският държавен глава.
 
Председателят на БТПП Цветан Симеонов, в изказването си по време на срещата, потвърди отличното сътрудничество на палатата със своите партньори в Сърбия, както на двустранно, регионално и международно ниво. Той обобщи срещите на представителите на бизнеса, проведени в рамките на посещението. С Белградския панаир е договорено сътрудничество за насърчаване участието на фирми в изложения в двете страни. Набелязани са стъпки за по-интензивни контакти с Асоциацията на сръбските работодатели и конкретни съвместни проекти за тясно сътрудничество. Планирана е и съвместна работа между организациите, отговорни за прилагането на световните стандарти в областта на търговията GS1 България и GS1 Сърбия.
 
Цветан Симеонов приветства конкуренцията между двете страни при създаване на все по-изгодни условия за правене на бизнес, с прякото участие на бизнес организациите от България и Сърбия.
 

13.03.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад