Назад

Рудник „Елаците” – с нова пречиствателна станция за отпадъчни води

С официална церемония на 5 септември 2014 г. в рудничен комплекс „Елаците” в Етрополе бе поставено началото на технологичните проби на новата пречиствателна станция за руднични отпадъчни води (ПСОВ) на рудника. Съоръжението е първото у нас, което ще функционира по иновативна за България технология на Мицубиши Матириълс Текно Корпорейшън (MMTEC), лидер в преработването на руднични отпадъчни води в Япония. 
 
Церемонията по прерязване на лентата започна с тържествен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. Гости на събитието бяха кметът на община Етрополе инж. Богомил Георгиев, Негово Превъзходителство г-н Такаши Коидзуми, посланик на Япония в България, г-н Йошиаки Инаба, президент на ММТЕС, други официални лица и представители на местната общност. Българска търговско-промишлена палата (БТПП) бе представена от председателя на Палатата г-н Цветан Симеонов.
 
Изграждането на новата пречиствателна станция е мероприятие от „Програмата за опазване и възстановяване на околната среда в района на находище „Елаците” за периода 2010 – 2014 г.”. Тя е част от комплекс от съоръжения за управление на водите в района на рудник  „Елаците”, чието изграждане се предвижда да завърши през 2017 г.
 
Проектът за новата ПСОВ започва през 2009 г. с подписването на споразумение с японския партньор MMTEC за техническа помощ за проектиране, изграждане и пускане в експлоатация на съоръжението. Инвеститор е Елаците-Мед АД,  проектант от българска страна - Геопроект ЕООД, а строителството е изпълнено от опитните специалисти на Гeострой АД. 
Началото на технологичните проби на пречиствателното съоръжение е етап от дейностите, които ще осигурят въвеждането му в редовна експлоатация.
 
Изграждането на тази ПСОВ и свързаните с нея хидротехнически съоръжения е един от най-значимите екологични проекти за управление на руднични води в България. Високотехнологичният метод за пречистване на отпадъчните води чрез рециркулация на утайката, както и високото ниво на автоматизация ще гарантират стойности на pH в границите на допустимите и съдържание на тежки метали и неразтворени вещества под нормативно установените нива за заустване в река Малък Искър. С въвеждането в редовна експлоатация на пречиствателната станция ще се подобри състоянието на реката в района на заустване на пречистените води.
 

05.09.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад