Назад

Годишна среща на Службите по търговско-икономически въпроси с представители на българския бизнес

Председателят на Българската търговско-промишлена палата  (БТПП) Цветан Симеонов взе участие в годишната среща на Службите по търговско-икономически въпроси с представители на българския бизнес, която се проведе на 25 юли 2014 г.  в София.  Модератор на срещата бе зам.-министърът на икономиката и енергетиката в оставка Красин Димитров, който направи обзор на икономиката и външната търговия на страната за 2013 година. 
 
Председателят на БТПП Цветан Симеонов представи резултатите от проведена анкета сред бизнеса за съвместната работа и ползата от СТИВ. На резултатите от проучването се основава един от критериите за класацията на СТИВ, обявена на тържествена церемония снощи.
 
Повече от 60% от участвалите в допитването представители на бизнеса са търсили за съдействие и услуги българските службите по търговско-икономически въпроси, показва проучването. За сравнение –миналата година 33% от анкетираните фирми са посочили в аналогично проучване, че са имали контакти с българските СТИВ. 
 
Като друг пример за подобрената работата на СТИВ, Цветан Симеонов посочи установеното чрез последната анкета, че няма нито един представител на бизнеса, който да е потърсил съдействие от търговските служби и да получил отказ.
 
Според проучването водещ мотив за фирмите, ползвали услугите на СТИВ, е необходимостта от намиране на партньори в чужбина – при 70% от тях, както и икономическа информация за съответната държава при 40%. Над половина от фирмите (54%) оценяват като много добро или като добро обслужването от СТИВ. Отличните оценки имат 36% относителен дял. 
 
Анкетата потвърди, че членовете на БТПП очакват българските търговски служби зад граница да им съдействат най-вече при контакти с потенциални бизнес партньори, с държавни институции и бизнес организации в чужбина.
 
По време на срещата Цветан Симеонов предложи на търговските представители съдействие от страна на БТПП при търсене на партньори в България за чуждестранни фирми и организиране на участието им в изложения в страната.
 
Събитието продължи с индивидуални срещи между български фирми и СТИВ. 
 

25.07.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад