Назад

Въпроси от икономически характер 'България - Украйна' бяха обсъдени в БТПП





В БТПП бе обсъдена двустранната търговия между България и Украйна на среща между Н.Пр. Микола Балтажи, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България, Мартин Мартинюк, търговски съветник към Посолството, и Цветан Симеонов, председател на БТПП. 
 
Отбелязано бе, че през първите три месеца на 2014 г. обемът на стокообмена между двете страни намалява с около 10% в сравнение с предходната година. През 2013 г. той възлиза на 1 330 млн. евро. Очакванията тази година са да бъде достигнато същото ниво. Салдото в търговията в последните години е отрицателно за България.
 
Акценти на срещата бяха поставени и върху икономическата ситуация в Украйна, реформите, които провежда украинското правителство с оглед на споразумението за асоцииране към ЕС, продължаващите конфликти в региона и енергийната сигурност на страната.
 
Н.Пр. Микола Балтажи информира, че през есента ще се проведе донорска конференция за подпомагане на Украйна, подготвяна заедно с Европейската комисия.
 
Цветан Симеонов изрази готовността на БТПП, както и на членовете на Палатата, да съдействат на украински фирми за намиране на партньори в България и региона и за преориентиране на търговско - икономическите връзки към ЕС.
 

22.07.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад