Назад

Призьорите в класацията за най-успешни служби по търговско-икономически въпроси за 2013 година

На тържествена церемония в БТПП бяха отличени най-активните служби по търговско-икономически въпроси (СТИВ) за 2013 година.
 
Голямата награда - бронзова статуетка „ХЕРМЕС” и Грамота  получи българската служба по търговско-икономически въпроси (СТИВ) във Федерална Република Германия.  СТИВ в Германия зае първо място в класацията с безспорни резултати за 2013 г. Отличието е за увеличаване на българския износ, положително изменение на инвестициите и на привлечените чужди туристи в България, за активна работа с българския бизнес и съдействие за постигане целите и задачите на БТПП“. Наградата връчи доц. Даниела Бобева – зам.–министър председател по икономическото развитие на Република България в оставка.
 
Наградата за второ място - Почетен диплом,  получи СТИВ в Социалистическа република Виетнам.
 
На трето място с Почетен диплом  бе наградена службата СТИВ в Украйна.
 
Награди получиха и още 3 служби СТИВ, номинирани в класацията тази година - Служба по търговско-икономически въпроси в Беларус, Служба по търговско-икономически въпроси в Гърция, Служба по търговско-икономически въпроси в Ливан.
 
 
БТПП съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката утвърди подхода за номиниране и награждаване на СТИВ.
 
Критериите, по които са номинирани СТИВ-службите са еднакви за всички и са следните:
 
1. Износ, инвестиции и туристи, в т.ч.:
Дял на българския износ за съответната държава в общия износ на страните със СТИВ през 2013г.
Увеличение на износа през 2013 г. спрямо 2012 г.
Увеличение на инвестициите през 2013 г. спрямо 2012 г.
Увеличение на туристите през 2013 г. спрямо 2012 г.
 
2. Активна работа с БТПП и българския бизнес (предоставяне и разпространяване на бизнес информация, съдействие при бизнес посещения в съответната държава, организиране на бизнес форуми и срещи, съдействие при набиране на участници в изложения в България)
 
3. Тежест в класацията оказва и цялостната оценка за дейността на СТИВ от МИЕ
 
Въз основа на тези критерии са номинирани 6-те търговски служби, които бяха отличени –Беларус, Виетнам, Германия, Гърция, Ливан, Украйна. 
 
В церемонията участваха и зам.- министрите на икономиката и енергетиката в оставка Красин Димитров и на външните работи Ангел Величков, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Светослав Младенов.
 

24.07.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад