Назад

Бизнес форумът в Щип събра над 80 участника от България и Македония

Над 80 представители на търговско-промишлените палати от България и Македония, местните власти и фирми участваха в икономическия форум в гр. Щип, с който на 23 юни 2014 г. започнаха Българо-македонските бизнес дни в Македония. Събитието бе организирано от Македоно-българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и община Щип.
 
Още при откриването на форума председателят на смесената камара Зоран Темелковски, изрази надежда стокообменът между България и Македония да се удвои и да възлиза на 1 млрд. евро, годишно. Той подчерта, че Македония по пътя си към ЕС ще има нужда от експертната подкрепа и обмен на опит със специалисти от България. Възможно е създаването на съвместни продукти и излизането с тях на трети пазари в областта на туризма, селското стопанство, винопроизводството, стоки с висока добавена стойност, убеден е Зоран Темелковски.
Икономическият форум в Щип бе и първата официална международна изява на вицепремиера и министър на финансите на Република Македония Зоран Ставрески. Той подчерта, че и Македония и България се справят сравнително добре с икономическата криза и посочи, че Македония има добра икономическа стабилност и е сред най-малко задлъжнелите страни в Европа. През 2013 г. икономическият растеж на Македония е 2,9%, а през настоящата година 3,9 % до момента.
 
България е шестият по значимост търговски партньор на Македония, отбеляза Зоран Ставрески и добави, че е необходимо в търговията да се увеличат стоките с по-висока добавена стойност. Към момента от Македония се изнасят руда, строителни материали и други суровини, които се преработват в България. Вицепремиерът Ставрески посочи и , че се очаква разширяването и реконструирането на пътя Кочани – Берово, както и че се дискутира отварянето на нови гранични пунктове на границата с България от 2015 г. Започнала е първата фаза на изграждане на жп линията в Македония към България през Крива Паланка. Очаква се приключването на проекта през 2022 г. Целта е македонските стоки, пътуващи с железопътен транспорт да не зависят само от Солунското пристанище, а да могат да се товарят и на пристанищата в България. 
 
Като перспективни области за сътрудничество Зоран Ставрески посочи енергетиката и въздушния транспорт, тъй като все още няма авио линия между София и Скопие. 
Отбелязано бе, че има още възможности за разрастването на взаимните инвестиции. 140 млн. евро е стойността на инвестициите на български фирми в Македония, което е само 4% от обема на общите преки чуждестранни инвестиции в страната. Българските вложения са в банковото и застрахователно дело, и в търговията. 
 
Българският вицепремиер по икономическото развитие Даниела Бобева подчерта, че в региона има предприемчиви хора, които работят с партньори от цял свят и това е много добра основа за съвместни търговско-икономически отношения. По думите й,  има много по-голям потенциал за съвместната търговия и трябва да се наблегне на съвместното излизане на пазари в трети страни. Може да се приемат туристи от Азия, с интереси в културно-историческото наследство, които да посещават и двете страни, отбеляза Даниела Бобева и посочи, че туристическият поток от Македония към България е около 400 000 годишно, а в обратната посока посетителите са около 300 000 годишно.
 
Председателят на БТПП Цветан Симеонов предложи македонски предприятия и фирми да участват редовно в бизнес събития, организирани от БТПП в София. Дистанцията между Щип и София се преминава за около два часа и половина, което прави участието на македонски фирми във форуми в София много лесно.
 
Цветан Симеонов представи и мобилните приложения на БТПП, които могат да се използват и от македонски партньори.
 
Форумът продължи с представяне на Българската банка за развитие и Македонската банка за насърчаване на развитието за кредитиране на експортно ориентирани компании и на проекти за пряко сътрудничество.
 

25.06.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад