Назад

Достъп до китайските пазари през Хонконг могат да получат български фирми от хранително-вкусовата промишленост

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров прие делегация от Съвета за развитие на търговията на Хонконг /HKTDC/. Тя е на посещение в страната ни във връзка с проведения форум „Хонконг – вашият партньор за успех в Китай“. Стивън Лонг, регионален директор за Европа на HKTDC, сподели вижданията си за общите сфери на дейност като организиране на търговски изложения, осъществяване на срещи между предприемачи от двете страни, промотиране на възможностите за търговия в отделни браншове и др.
 
Стивън Лонг посочи специфичните цели на организацията HKTDC - да насърчава не само износа, но основно вноса в Хонконг (7-милионен град с огромни потребителски възможности и нужди и входна врата към Китай). Той разясни, че въпреки развитата промишленост и търговия в региона, се усеща силна липса на суровини. Сътрудничеството с компании от България може да се осъществи и в области като винопроизводство, хранително-вкусова промишленост, информационни технологии, мебелно производство, текстилна индустрия и други.
 
В рамките на срещата бяха дадени конкретни примери как HKTDC подпомага фирмите от хранително-вкусовата промишленост, желаещи да достигнат на китайския пазар, при адаптиране на стоките към местните вкусове и нужди на потребителите. Подобна подкрепа могат да получат и български минерални води, мед, био храни, добавки и други.
 
Васил Тодоров се спря на възможностите за осъществяване на инвестиции на българския пазар, тъй като интересът на България освен насърчаване на търговията е и привличането на чуждестранни инвеститори у нас.
 

 


19.03.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад