Назад

Насърчаване на женското предприемачество



На 15 и 16 ноември 2013 г. в хотел Шератон, София (зала Сердика) Българската асоциация на жените предприемачи (БАЖП) ще проведе Третия международен форум на женското предприемачество съвместно с  Осмия международен форум на Danube Net, на който Business and Professional Women (BPW) – София, асоцииран член към световната организация на BPW International, ще бъде домакин. 
Форумът е под патронажа на Министър-председателя на Република България Пламен Орешарски. Съорганизатори са Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). 
 
На събитието ще присъстват: 
Даниела Бобева, Вицепремиер на Република България; Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие;  Дияна Бежяк, зам.-министър по Европейските програми, програми за двустранно сътрудничество и други международни проекти в Министерство на предприемачеството и занаятите, Хърватия; Анна Янева, зам.-министър на икономиката и енергетиката; Росица Янкова, зам.-министър на труда и социалната политика; Евгений Иванов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия; Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата (БТПП). 
 
Инж. Радка Стаменова, Председател на БАЖП и Президент на BPW-Sofia, ще представи целите и приоритетите в дейността на двете организации,  трудностите, които срещат жените предприемачи и възможностите за решаване на проблемите пред женското предприемачество.
 
От организаторите изказвания ще направят: д-р Aлида Перков, председател на BPW Danube Net 2009-2012 и 2013-2016, Марион Фолк, учредител и заместник-председател на BPW Danube net и  Сабине Шмелзер, координатор на BPW за Европа.  
Обръщения към участниците и гостите на Форума ще направят посланици на Danube net-страните:  Н.пр. Г-жа Лиерка Алайбек - Република Хърватия; Н.пр. Герхард Райвегер – Република Австрия,Н.пр. г-н Мариан Якубоци – Република Словакия; Н.пр. г-н Микола Балтажи – Република Украйна; Н.пр. г-н Владимир Чургус – Сърбия;  г-н Адриан Роша, първи секретар на посолството на Република Молдова.
 
В програмата е включен и д-р Михаел Ангерер, съветник по търговските въпроси към Посолството на Република Австрия в София. 
 
Участниците във форума – български и от чуждестранните делегации, ще обсъдят проблемите на жените предприемачи в България и по света, трудностите, които те срещат в работата си, спазват ли се препоръките на Съвета на Европа, стратегическите документи на Европейския съюз:  Европейската пътна карта за равенство на жените и мъжете /2006-2010 г./, Европейския пакт за равнопоставеността на половете, принципи от конвенцията на ООН за правата на човека и правата на жените и други. Акцентът ще се постави върху стратегията за страните от Дунавския регион и каква е ролята на жената предприемач като участник в успешното развитие на икономиката на собствената си страна и на Европа. Споделянето на мнение, опит и добри практики са полезни за всички, които участват в този процес – изпълнители, управляващи, ползватели.
В дискусиите ще вземат участие жените предприемачи, представителите на институции, министерства и посланици, гостите от чужбина. Поканени са и всички, съпричастни към проблематиката на форума и желаят да споделят проблеми, добри практики и политики. 
 
Съчетаването на Третия международен форум на женското предприемачество и Осмия международен форум на  Danube Net ще допринесе за по-мащабен и успешен форум. Във вторият ден от работата на Форума ще се проведат b2b срещи, където участниците и гостите ще осъществят полезни контакти, ще споделят идеи и опит.  
Поканени са и български производители, които да представят своята продукция.
 
Форумът се предвижда да приключи с решения за подпомагане на  женското предприемачество в изпълнение на препоръките на ЕС в различни негови документи, както и регионалните и държавните за всяка отделна страна такива. В края ще бъде представен и следващият домакин на 9-ти BPW форум в Регенсбург-Германия от г-жа Марион Щадлобер – Дегверт. На чуждестнните гости се предоставя възможност да се запознаят с туристически обекти, забележителни с историческата и естетическата си стойност. 
 
Програма на Форума - ТУК
 
За допълнителна информация можете да се обръщате към:
Лилия Мечева – 02/9549104; 0878 546 600; bpwsofia@gmail.com
Станка Костадинова – 02/954 91 04; 0878 511 689; bawe@mail.bg;
 

08.11.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад