Назад

Прилагане на иновативни идеи за развитието на културното наследство в БългарияСъстоя се среща на партньорите по проект „SAGITTARIUS“ на 4 и 5  ноември в гр. Птуй, Словения. Участваха представители на 7 държави: България, Гърция, Италия, Румъния, Словения, Унгария и Хърватия.
 
Проект „SAGITTARIUS” цели да популяризира културно-историческото наследство на страните от Югоизточна Европа и да ги превърне в атрактивна туристическа дестинация. Проектът има за задача също да подпомогне и насърчи инвестициите в неразвити културно-исторически обекти и изграждането на туристическа инфраструктура около тях, за пренасочването на туристическите потоци.
 
На срещата беше представена демо-версията на мобилното приложение на „Пътуващия музей”, съвместна инициатива на партньорите. Мобилното приложение е достъпно за мобилни устройства с операционни системи “Android” и „IOS”. В него са включени около 120 културно-исторически обекти от Югоизточна Европа, интересни факти и около 1200 снимки. Предстои разработването на „забавна игра”, която ще бъде включена в мобилното приложение, за да се използва развлекателния елемент за по-широкото ползване на продукта.
 
Мобилното приложение е разработено от българска технологична фирма, избрана по правилата на ПМС 55, по процедура, проведена от БТПП. Демонстрираната версия по време на срещата в Птуй впечатли всички партньори по проекта с изключителната си функционалност и лесно управление.
 
Българската търговско-промишлена палата е ангажирана и с изготвянето на рекламен  филм за културно-историческите паметници в Югоизточна Европа в който ще са включени материали от 7-те участващи страни в проекта. Филмът има за цел да представи цялостната капитализация на резултатите по проекта.

07.11.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад