Назад

Виетнамско-български бизнес форум в Ханой с участието на 40 местни фирми

Организираната от БТПП бизнес делегация, придружаваща президента Росен Плевнелиев по време на държавното посещение във Виетнам, участва днес във Виетнамско-български бизнес форум и двустранни срещи в гр. Ханой.
 
Събитието бе открито от зам.-председателя на Виетнамската търговско-промишлена палата Хоанг Ван Дънг. Той сподели, че България е важен партньор за Виетнам и врата към европейския пазар. Сред възможните сектори за развитие Хоанг Ван Дънг определи фармацията, ИТ сектора, туризма и енергийния пазар.
 
Председателят на БТПП Цветан Симеонов се спря на отличните взаимоотношения между двете палати, като уточни, че първото споразумение между тях е сключено на 18.12.1982 г. Той подчерта, че БТПП обслужва еднакво добре интересите както на българските, така и на чуждестранните фирми в страната. В търговския регистър на Палатата са вписани 12 компании с виетнамски капитал. Изтъкнато беше, че има потенциал този брой да бъде значително по-голям, като се има предвид населението на Виетнам – над 86 млн., и различията в специализацията на двете икономики.
 
Ръководителят на СТИВ Ханой Александър Александров представи икономическия и инвестиционен климат в България. Бившият търговски съветник на Виетнам в София Ле Ба Луан информира за бизнес и инвестиционните възможности на Виетнам.
 
Във фокуса на форума бяха двустранните срещи между българската бизнес делегация и представители на над 40 виетнамски компании. За някои от делегатите имаше 5 и повече организирани срещи с потенциални виетнамски партньори. Целта бе намиране на поле за развитие на съвместен бизнес и проекти, разширяване на стоковата листа във взаимната търговия, особено по отношение на стоки с висока добавена стойност. Реални възможности за разнообразяване на двустранната търговия се очертават в химическата, фармацевтичната  и леката промишленост, както и в селското стопанство.
 
При посещението си в Търговско-промишлената палата (ТПП) на Виетнам в Ханой, председателят на БТПП Цветан Симеонов се запозна с работата на арбитража. „Виетнамското законодателство все още се нуждае от придаване на необходимата сила на арбитражните решения, за да могат по най-бързия и равностоен на държавния съд начин да бъдат привеждани в изпълнение“ сподели Цветан Симеонов. Подробно беше запознат и с работата на правния отдел, служителите в който заедно с рутинната работа, която извършват правните отдели на търговските палати като даване мнения по закони, изготвят и регионални оценки за конкурентоспособност и ги предоставят на местните органи за управление и съответни институции с препоръки за подобрение. Председателят на БТПП проведе среща и с отдела по заверка на документи, а също и в отдела на ведомственото седмично информационно списание.
 
Днес следобед бизнес делегацията ще посети Министерството на отбраната и Министерството на инвестициите и планирането, което е еквивалент на Българската агенция за инвестиции, с цел запознаване с местните особености и изисквания за инвестиране във Виетнам.

29.10.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад