Назад

Важна е първата крачка към присъединяване на България към GDSN

ДВЕ КРЪГЛИ МАСИ ЗА ОПТИМИЗИРАНЕ И НАМАЛЯВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ




 
В два поредни дни, 26 и 27 януари 2011 година, GS1 България към БТПП съвместно с представител на SA2 Worldsync проведе два  кръгли маси с участието на представители на търговските вериги и водещи български производители, техни доставчици. На форумите SA2 Worldsync беше представена от Юрген Щедер, главен консултант на компанията. Фирмата е водеща при изграждане на сертифицирани пулове в рамките на Глобалната мрежа за синхронизация на данните GS1, разполага с богат практически опит и присъства активно както в Европа, така и в САЩ и Азия. 

На кръглата маса беше обсъдена възможността за стартиране на пилотен проект, което да е първа крачка към присъединяване на България към GDSN. От страна на производителите бяха поставени въпросите за регистрацията на продукти с променливи тегла. Г-н Щедер представи възможностите на системата, не само да регистрира но и да отчита както различните видове крайни продукти като търговски единици, но и регистрацията и проследяването на по-големи търговски единици, кашон, пале и други.

Какво е Глобална мрежа за синхронизация на данните GDSN и ще има ли поле  у нас?

Платформата GDSN предоставя  възможност на доставчици и търговци да работят с консистентни основни данни (Master Data) за продуктите и услугите, предмет на техните търговски взаимоотношения. В основата й е мрежа от електронни продуктови каталози (Data Pools), съдържащи необходими атрибути за продуктите и услугите, които са съобразени и със стандартите GS1. Синхронизирането на основни данни в GDSN гарантира точност, пълнота и актуалност на данните. Това води след себи си до редица предимства между които са:
Пряко подобряване администрирането на поръчките до 50%
Намаляване на работата по управление на данните до 30%
Намаляване на логистичните разходи
Намаляване на времето за приемане на стока с повече от 1000 часа
Намаляване на несъответствията при фактуриране  до 20%
Съкращаване на времето между поръчките и плащанията до 20 дни.
Премахване на двойната работа
Потенциал за рационализации
и други.

Нека всеки търговец и производител да си направи сметките за фирмените разходи и да умножи процента по времето, което му отнема тази дейност и сам да си отговори как може да увеличи ефективността си като използва технологичните възможности, с които глобалната мрежа GS1 спомага за българските фирми - каза на семинара председателят на БТПП Цветан Симеонов. Колкото по-рано българския бизнес заработи с тези технологии, толкова по-големи ще са шансовете ни да се впишем в Европейския и световен пазар. Прекрасна илюстрация на тези възможности е включването към системата на нови 4000 немски фирми само в рамките на един месец. Тези предприемачи, очевидно добре са си направили сметката, какво им носи възможността за синхронизирането на основни данни в GDSN, с което се гарантира точност, пълнота и актуалност на данните. Затова е важна първата крачка към присъединяване на България към GDSN – заключи г-н Симеонов.

===========================
GS1 е водеща международна организация, която разработва и внедрява глобални стандарти и решения, с цел повишаване на ефективността и прозрачността по веригите за търсене и предлагане в различните отрасли по света. Стандартите на системата GS1 са най-широко използваните стандарти за веригите за снабдяване по цял свят. 
Визията на GS1 е свят, в който продуктите и информацията за тях се движат ефективно и безопасно по веригата за снабдяване, в полза на бизнеса и с цел подобряване живота на хората.
България е член на GS1 (ЕАN International) от края на 1991 г. Съгласно условията за членство в Международната асоциация EAN International, страните се представляват от неправителствени, нестопански асоциации, представляващи интересите на производители и търговци. Официален представител на България в GS1 e Българската Търговско-Промишлена Палата. Дейностите по въвеждане, развитие и контрола по приложението на стандартите GS1 на национално ниво се изпълняват от GS1 България, преди EAН България – със статут на Съвет към БТПП.

29.01.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад