Назад

В БТПП бяха обсъдени идеи за развитие на стокообмена България-Етиопия



Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Федерална Демократична Република Етиопия Н. Пр. Минелик Амело Гетахун и Редае Гирмай Абраха, съветник към Посолството, посетиха БТПП и разговаряха с председателя на БТПП Цветан Симеонов и Васил Тодоров, главен секретар на Палатата.

На срещата бяха дискутирани обмяната на повече актуална икономическа информация и идеи за бъдещо развитие на стокообмена между двете страни. 
 
Н. Пр. Гетахун бе запознат с дейността на БТПП и услугите, които предлага Палатата на местни и чуждестранни, физически и юридически лица.
 
В хода на разговорите бе договорено с помощта на Посолството да се развият отношенията между БТПП и търговската палата на Етиопия, като в близко бъдеще се пристъпи към подписване на споразумение за сътрудничество между двете организации. Като втора стъпка на развитието на двустранните отношения – БТПП, съвместно с посолството на Етиопия, ще организира презентация на възможностите за правене на бизнес в африканската държава и предимствата, от които могат да се възползват български инвеститори.
 
Н. Пр. Гетахун представи актуални данни за икономическия растеж в страната, който е 11.5%  през 2012г. Очакванията за 2013г. са около 8.5% и 20% през 2015 година. В Етиопия основно се търсят високо квалифицирани специалисти. Посланикът информира за няколко по-важни сектора от износа на Етиопия, представляващи интерес за българските компании: петрол; газ; минерали – боксит; злато; кафе; подправки; културен туризъм.
 
* Посолството на Етиопия е ситуирано в Женева и отговаря и за България.
 

07.03.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад