Назад

БТПП представи резултатите от Европейски икономически преглед, „ЕЕС – 2011”, Европалати, Брюксел

Оптимизмът на европейските предприемачи се завръща



Заради ембарго на ЕВРОПАЛАТИ  БТПП представи данните в часа, когато течеше бизнес-закуска за представяне на данните в Брюксел. Проучването се осъществява от Европалати за 18-ти път, като България участва за 12-ти път. В нашата страна допитването бе осъществено сред 545 фирми, членове на БТПП, от които 67% в промишлеността и 33% в сферата на услугите. В Европа допитването е осъществено с представители на бизнеса в 28 държави, включително и Турция. Четири са параметрите на допитването - очаквания за бизнес климат, очаквания за продажби, очакваните инвестиции и очаквания за заетостта. Според председателя на БТПП Цветан Симеонов, е радващо, че с изключение на очакванията за заетостта, България навсякъде е в първата десетка на положителните нагласи.
Резултатите от това проучване идват в момент, когато фирмите започват да се възстановяват след последиците от икономическата и финансова криза.
Олга Чугунска, един от икономическите анализатори на БТПП, каза, че първоначалният анализ на данните показва, че представителите на европейския бизнес очакват подем във всички икономически показали и най-вече по отношение на износа. Особено важно е, че положителните нагласи и оптимизмът се засилват и в основните икономически партньори на България - Германия, Белгия, Италия и Турция, посочи Цветан Симеонов. Той подчерта още, че от особена важност за стопанското развитие на страната ни е възстановяването на размера на привлечените чужди инвестиции на нивото им от преди кризата.

Предлагаме презентацията на БТПП на РР като прикачен фаил

EUROCHAMBRES Economic Survey: businesses predict a brighter 2011
http://www.eurochambres.eu/content/default.asp?PageID=1&DocID=2961

Доклад за България EES 2011
http://www.eurochambres.be/content/Default.asp?PageID=146

http://www.eurochambres.be/DocShare/docs/1/DCIOCOKCMLPBAKJOLNGCLAPLR9OO3J744YBYW3PDWD9D/EUROCHAMBRES/docs/DLS/BULGARIA_2011-2010-00702-01.pdf


07.12.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад