Назад

Представиха най-добрите японски практики за енергоспестяване

На семинар, организиран от Посолството на Япония в София и БТПП на 18 ноември 2010 год. бе представен японския опит в енергоспестяването с цел опазване на околната среда.


Сатоши Такакуса, заместник-изпълнителен директор на компанията Japan Facility Solutions, представи на бизнес семинар в БТПП политиката и технологиите на Япония за намаляване на енергопотреблението. Japan Facility Solutions е водеща дружество от типа ESCO Energy Service Companies в Япония.
Участниците в семинара имаха възможност да се запознаят с потреблението на енергия в Япония, да научат за различните мерки, предприети от страната на изгряващото слънце за енергийна ефективност на сградите, подобряването на електрическата инфраструктура, подобряването на екологичните показатели на основните съоръжения и др. Г-н Такакуса  очерта и някои насоки за развитието на политика за намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 80% до 2050 г. на базата на примери за мерки за спестяване на енергия, осъществени в Япония.
Методи за висока енергийна ефективност и за повече опазване на околната среда предлагат японски инженери за България. Те предлагат сгради с нулева консумация на енергия. Отличителните детайли на такава сграда са по-малка площ на прозорците, вентилационни двойни дограми, слънчеви панели по покривите и отопление чрез  пълноценно използване на топлината от охлаждащите машини - като компресори на хладилници и климатици. „Всеки човек иска да живее в комфортна, уютна и богата среда. Затова ми се струва, че ние трябва да помислим по какъв начин да ставаме икономически по-богати, да живеем по-уютно, но същевременно да не вредим на околната среда. В момента Япония разглежда като потенциални партньори за такъв бизнес главно страните, които са географски близо до нас, но ние ще бъдем щастливи ако получим запитване и от вашата страна, за да разширим кръга от страни, които се интересуват от енергийна ефективност," обясни Сатоши Такакуса.
Други от предложените методи са филтри за прах в климатиците, увеличаване на ВЕЦ-производството, намаляване на употребата на петрол, инвертори в хладилниците и климатиците и по-широка употреба на флуоресцентно осветление.
На семинара бе представена и схемата за кредитиране на проекти, свързани с околната среда на Японската банка за международно сътрудничество. Представител на банката във Франкфурт г-н Йошихиро Кумагай запозна участниците и с тенденциите в инфраструктурата за опазване на околната среда в Централна и Източна Европа.

18.11.2010 г.

Още новини:

Видео:

Назад