Назад

Годишни награди на БТПП и МИЕТ за служба по търговско-икономически въпроси


За втора поредна година Българска търговско-промишлена палата и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма връчиха награди на най-успешните служби по търговско-икономически въпроси (СТИВ).
Първата награда с бронзова статуетка Хермес и грамота на СТИВ връчи министър Делян Добрев на СТИВ Румъния. Иван Китов /гл.секретар на МВнР/ обяви 2ро място за СТИВ Китай, като го поздрави за усърдната работа, благодарение, на която се подобрява имиджа на страната по света и пожела още повече успехи. Борислав Стефанов /изп. директор на Българската агенция за инвестиции/ обяви 3то място за СТИВ Русия. 
Насърчителни награди получиха СТИВ Австрия, СТИВ Грузия и СТИВ Турция, връчени от Председателя на БТПП Цветан Симеонов.
Критериите за награждаване са разработени заедно с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, като се оценява приноса за :
1. Увеличаване на българския износ за съответната страна
2. Привлечени чуждестранни инвестиции в България
3. Привлечени чуждестранни туристи от съответната страна
4. Активна работа с представителите на българския бизнес /предоставяне и разпространяване на икономическа информация, съдействие при бизнес посещения в съответната страна, организиране на бизнес форуми и срещи.
В периода 10-16 юли 2012 БТПП проведе анкетно допитване сред  членове на Палатата за оценка дейността на съветниците по търговско-икономически въпроси на Р. България в чужбина. 

Целта  на анкетата е подобряване на съдействието, представянето и познаването  на българските фирми зад граница. 
Резултатите сочат, че 34% от анкетираните са използвали услугите на СТИВ. 
Интересно е че само 5% от анкетираните  казват, че са получавали отказ от услуги и съдействие от СТИВ, но пък като водещ мотив и в сегашното проучване  излиза нуждата от информация за даден сектор, фирма, бизнес партньор. Това е предпочетено от 76% от участвашите в проучването.

Тази година бизнесът  дава отлична оценка  за СТИВ в 6 държави за оказаните услуги . Това са търговските представители в Турция, Русия, Румъния, Виетнам, Чехия, Украйна.
Наградата на БТПП и МИЕТ е присъдена  за първи път на 1 декември 2011 г. на СТИВ Виена в рамките на церемонията на Годишните награди на БТПП /за отличаване на най-успешните фирми, РТПП, Браншови организации, чуждестранен посланик, чуждестранен търговски съветник и медия/. 

24.07.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад