Назад

В търсене на „зелена” формула за растеж на българския бизнес

Г-н Цветан Симеонов - председател на БТПП, откри и модерира първия панел на Green Day Forum, организиран от b2b Media








 
 „Зелената икономика” е система за противопоставяне на несигурността в икономиката и за гарантиране на устойчив растеж, форуми като "Най-зелените компании"за 2011 година са средство за успешно противодийствие на икономическата криза.”

С тези думи Цветан Симеонов - председател на БТПП, откри и модерира първия панел на Green Day Forum, организиран от b2b Media. 

БТПП зададе и първия въпрос към министрите Нона Караджова и Томислав Дончев. Как да се държи бизнеса, докато всички фирми станат”зелени”, как да се формулират законите и правилата така, че компаниите, които инвестират в зелени технологии да се предпазят от вноса и нелоялната конкуренция на стоки които разхищават енергия и не опазват околната среда. 


Икономически растеж, различен от "зеления", не е възможен, каза министърът по управлението на еврофондовете Томислав Дончев. Основният въпрос не е дали, а как да постигнем "зелен растеж" на икономиката. Притеснително е мисленето, че "зелената икономика" се приема като лукс, като нещо, което ни пречи да растем. Публичното финансиране на "зелени проекти" като стимул е важно, но не бива да забравяме, че то има и за цел да увлече след себе си частното финансиране на сходни политики.
Вече се работи по схемата за "зелени обществени поръчки" за да се насърчава потреблението от страна на държавата по екологични проекти. 


В дискусия с участниците министър Нона Караджова подчерта, че заслужават подкрепа компаниите, които поемат ангажимент над онова, което се изисква от тях със законов минимум по отношение на опазване на околната среда и природните ресурси. Зеленият бизнес е формулата, по която българският бизнес може да стане по-конкурентен, по-устойчив и да остане на пазара.
 

Форумът има практическа насоченост -презентации за енергийна ефективност на сгради, представяне на схеми за финансиране на зелени проекти, споделяне на опита на Норвегия и Великобритания, чиито посланици Н.Пр. Тове Скарстейн и Н.Пр. Джонатан Алан, също взеха участие в него.


Председателят на БТПП г-н Цветан Симеонов връчи наградите в раздел Автоиндустрия, транспорт и телекомуникации. 


Първо място зае фирмата FullCharger Bulgaria, която е част от мрежа от зарядни станции за електромобили.


Награда «Зелена личност на 2011» бе връчена на г-н Красимир Дачев  - член на УС на БТПП.


29.06.2012 г.

Още новини:

Видео:

Назад