Назад

В Кюрдистан се търсят български цигари, военни дрехи и лекарства

 
Директорът на Асоциацията за приятелство Кюрдистан – България г-н Саад Таха посети БТПП и се срещна с председателя Цветан Симеонов. Представена бе актуална информация за икономическата обстановка в Иракски Кюрдистан. Районът е с относителна самостоятелност спрямо Ирак, но икономиката му се влияе от следвоенното развитие на външните връзки. 

Повече от 12 000 фирми от цял свят работят в Кюрдистан. В региона има силен интерес за внос на цигари, военни дрехи, лекарства от България. Вече се водят преговори за лечение на граждани от Иракски Кюрдистан в български болници и обучение в наши университети. В Кюрдистан има богати залежи от нефт. Извършва се добив, но почти никаква преработка, поради факта, че всички индустриални предприятия са били затворени по време на войната.

Трудностите при получаване на входни визи за България също бяха обсъдени по време на срещата. Въпреки по-ранни дискусии за откриване на консулство на нашата страна в Иракски Кюрдистан, това е все още само план. Към момента желаещите да пътуват до България кандидатстват и получават визи в българското посолство в Иран. БТПП се ангажира заедно с ТПП на Кюрдистан да потърси решение на проблема по отношение на бизнес визите.

Г-н Таха информира, че предстои посещение на няколко търговски компании от Иракски Кюрдистан в началото на 2012 г. Вече са договорени срещи с партньори от България.

22.12.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад