Назад

Министърът на енергетиката на Молдова посети БТПП

Виктор Парликов, министър на енергетиката на Молдова, посети Българската търговско-промишлена палата миналата седмица, в рамките на своето посещение у нас и участие във форума за Зелен преход 4.0 (Green Transition Forum 4.0).

Председателят на БТПП Цветан Симеонов обсъди с министър Парликов теми от взаимен интерес, сред които сътрудничество в сферата на енергетиката, декарбонизацията на топлинната енергия и зеления преход; взаимодействие в областта на селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, с оглед традициите на двете страни в производството на вино и напитки; инвестициите, двустранната търговия.  Бе констатирано, че основният проблем за разширяването на търговията е лошата логистика.

В срещата взеха участие и партньори. Владимир Томов, председател на Съвета по инвестиции при БТПП, представи възможностите за включване на молдовски компании и предприемачи в предстоящото на 8–9 октомври събитие - Sofia International Money Expo в българската столица. Валери Делибалтов, председател на УС на Сдружение „Бесарабски приятели“, разясни напредъка във взаимоотношенията между български институции и българското общество в Молдова. На срещата присъства и Василе Попович, първи секретар в Посолството на Република Молдова в София.

По време на разговора бе договорено организиране на информационно събитие от търговско-промишлените палати на двете страни и партньорските агенции за инвестиции през втората половина на годината с цел информиране на бизнеса за възможностите за двустранни инвестиции. Това ще бъде продължение на форума в Кишинев по време на посещението на българска бизнес делегация в рамките на 9-то заседание на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество през март 2024 г. Министър Парликов потвърди, че Молдова работи върху Пътна карта за насърчаване на инвестициите в страната, която да подпомогне и европейското бъдеще на Молдова.

Симеонов насърчи молдовските компании да се обръщат към БТПП за референции за български бизнес партньори. Бе обсъдена и идеята за създаване на смесена българо-молдовска търговска палата.

 


02.07.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад