Назад

Китайски инвестиционен фонд с интерес към развитието на енергийни проекти в страната ни

В Българската търговско-промишлена палата се проведе среща с Чен Фей, главен изпълнителен директор на „SINO-CEEF Capital“, инвестиционен фонд, създаден от Индустриалната и търговска банка на Китай /ICBC/, застрахователната компания „China Life“, частната компания „Fosun Group“ и „Royal Eagle Group“ от Сингапур. В срещата участваха Кон Линю, търговски съветник, и Ксин Линлин, аташе в Китайското посолство в София.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов обсъди с гостите възможностите за инвестиции в сектор енергетика с фокус възобновяеми източници /вятърна и соларна енергия/.

Инвестиционният фонд е насочен към региона на Централна и Източна Европа. Създаден е през 2016 г. и от тогава участва в различни етапи от развитието на енергийни проекти. В момента поддържа 12 активни проекта.

Цветан Симеонов представи икономическата среда в страната и подчерта активното развитие на възобновяемия енергиен сектор.

Чен Фей подчерта, че фондът проявява интерес към инвестиции в България, тъй като страната изнася електричество, има поле за обновяване на енергийни обекти и превръщането им в устойчиви и зелени такива, предстои изграждане на развойни центрове в сектор енергетика и др.

Представители на фонда взеха участие в провелия се в София форум „Green Transition”, посветен на перспективите пред страните от Централна и Източна Европа за намаляването на въглеродните емисии и изграждането на зелена икономика. Със съдействието на БТПП бяха осъществени срещи и контакти между SINO-CEEF Capital и български компании и консултанти в областта на енергетиката.

Симеонов обсъди с търговския съветник в Китайското посолство въпроса за субсидиите за вноса в ЕС на електрически превозни средства с батерии от Китай. Той разясни, че се очаква правителствата и бизнесът от страните членки на ЕС да споделят мнението си по темата. „Нямаме нужда от търговска война.“, подчерта Симеонов и отбеляза, че правилата за международна търговия, наложени от Световната търговска организация (СТО), трябва да се спазват, да се съблюдават правилата за определяне на произхода на стоките, нелоялните търговски практики да се минимизират. Освен това, той отбеляза, че е необходима и гъвкавост по отношение на новите технологии и продукти и заедно с внедряването им да се осигурява и необходимата инфраструктура за поддържане, зареждане и експлоатация.

 


01.07.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад