Назад

Конференция: Въвеждане на еврото – рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия

28 май 2024 г. от 9,30 ч. в сграда на БТПП, гр. София, ул. Искър 9, зала А
Събитието се подготвя съвместно от Българската търговско-промишлена палата, Българо-хърватски бизнес клуб (БХБК) и в партньорство с ръководителя на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Загреб г-жа Мирела Тасева.

В подготвителния за България период преди въвеждането на еврото конференцията ще предложи дискусия относно рисковете и предизвикателствата, които очакват страната ни с приемането му. Ще бъде представен опитът на Хърватия, която повече от година използва общата европейска валута.

Според Министерството на финансите на България присъединяването към Еврозоната ще подпомогне институционалното сближаване с ЕС, което е важен елемент за икономиката на страната и за привличането на инвеститори. Фискалната политика на страната последователно поддържа ниски дефицити под 3 %, като в момента инфлацията у нас бележи тенденция на спад. Банковият сектор в България е в добра форма, а българската икономика показва устойчивост въпреки поредицата от кризи в национален и международен контекст през последните години. 

Концепцията на конференцията включва три нива: институционално участие на хърватски и български институции на високо равнище, като от хърватска страна се очаква да бъдат Хърватска народна банка, Хърватска агенция за приходи, Агенция за МСП, представители на бизнеса и институциите, които отговарят за потребителите и проследяват социалния ефект при въвеждане на новата валута.

Отправяме покана за участие в конференцията, която ще се проведе в хибриден формат. След запълване капацитета на залата в БТПП ще се приемат само регистрации за онлайн присъствие. Работният език на събитието е английски.

За да се регистрирате за участие, моля, попълнете електронна форма до 23 май 2024 г. /четвъртък/. Участието е безплатно.

За допълнителна информация: БТПП, дирекция Международно сътрудничество и международни организации, тел.: 02 8117 489, e-mail: interdpt@bcci.bg

ПРОГРАМА НА СЪБИТИЕТО

 

 


17.05.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад