Назад

Среща в Посолството на Ирак в София

БТПП и Посолството планират Българо-иракски бизнес форум в София през септември


Председателят на БТПП Цветан Симеонов посети Посолството на Ирак в София по покана на Н.Пр. Лина Омар, извънреден и пълномощен посланик у нас. В срещата участваха също Хайдер Албуриахи, съветник, и Ахмад Алаедин, председател на Асоциацията на българо-арабските икономически камари (АБАИК).

Посланик Омар подчерта, че двете страни поддържат дипломатически отношения вече 60 години и сътрудничеството се развива и надгражда. От иракска страна има интерес за обучение на иракски студенти в български университети. В тази връзка БТПП изрази готовност да помага за установяване на бъдещи контакти между университети от двете страни. Председателят на АБАИК Ахмед Алаедин изрази готовност да съдейства по въпроса. Според посланика други потенциални сектори за бъдещо сътрудничество са: селско стопанство, обработващи машини, розово масло и продукти, експертиза в сферата на нефтената и газовата индустрия и др. Той е готов да съдейства на български компании и предприемачи да посетят Ирак и съвместно с Иракския институт за инвестиции да се запознаят на място с потенциалните възможности.

В хода на разговора бе договорено да се проведе онлайн среща с участието на дипломата и представители на български компании. Основната цел е информиране за възможностите за инвестиции в Ирак. Освен това през месец септември т.г. се планува Посолството, съвместно с БТПП и Асоциацията на българо-арабските икономически камари, да организират Българо-иракски бизнес форум в София с участието на иракски компании. Палатата допълнително ще информира за точния период.     

Желаещите да участват в предстоящите събития могат да заявят предварителен интерес в дирекция “Международно сътрудничество и международни организации” при БТПП на имейл – irelations@bcci.bg или тел. 02/8117421 и 02/8117489.

 

 


14.05.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад