Назад

Представиха възможностите за бизнес сътрудничество България – Израел

Българската търговско-промишлена палата, съвместно с Търговската служба към Посолството на България в Израел и Федерацията на израелските търговско-промишлени палати, проведе онлайн среща на тема „България–Израел: възможности за бизнес сътрудничество“. Целта  бе да се представят възможностите за търговия, внос и износ между двете страни, с акцент условията за внос в Израел, както и производствения и експортен потенциал на конкретни сектори в България.

Срещата откри председателят на БТПП Цветан Симеонов, като сподели, че въпреки сложната ситуация в региона двете бизнес организации не спират своите усилия за подобряването на търговско-икономическите отношения между двете страни. „Официалната статистика за стокообмена между България и Израел ни кара да подобрим още тези данни“, каза Симеонов. Традиционно двете страни са добри партньори и нямат отворени въпроси за решаване. За последните години износът на България е стабилен. При вноса от Израел съществува потенциал за повишение, като целта е да се балансира двустранната търговия.

Приветствие към участниците от Федерацията на израелските търговско-промишлени палати отправи Сарит Фишбайн, директор „Международен отдел“. Тя очерта икономическата ситуация в страната и отбеляза, че след САЩ като цяло ЕС е основният търговски партньор на Израел .

Камен Минков, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Тел Авив, запозна участниците с основните икономически показатели на България и възможностите за износ на различни стоки от България към трети страни.

Дейността на Националния съюз на градинарите в България представи Мариана Милтенова, председател  на УС.

Цвета Братанова, изпълнителен директор на GS1 България, направи презентация на дейностите на системата GS1, предлагаща уникална идентификация на продукти и локации, ефективност и прозрачност по веригата на доставки. Представен бе и електронният каталог БГ Баркод. Той позволява на фирмите, членове на GS1 България – производители и притежатели на търговски марки – да въвеждат, съхраняват и споделят информация за свои продукти с крайни потребители, търговски партньори, търговски вериги, онлайн платформи, регулаторни органи и други, през единен портал и с минимално усилие.

Български компании, които желаят да намерят партньори или да реализират продукти на израелския пазар, могат да попълнят приложената форма и да я изпратят на e-mail: irelations@bcci.bg. За повече информация: БТПП, тел.: 02 8117 421.

 


13.05.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад