Назад

Мароканска бизнес делегация на посещение у нас

Представени бяха много отрасли, където има възможности за активизиране на двустранните икономически отношения
Българската търговско-промишлена палата бе домакин на Българо – марокански бизнес форум за насърчаване на двустранните търговско-икономически взаимоотношения. Събитието се организира със съдействието на Службата по търговско-икономически въпроси на България в Мароко и Палатата за търговия, промишленост и услуги на Регион Рабат - Сале - Кенитра.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри официално събитието и сподели, че макар светът трудно да се възстановява от нарушаването на логистичните връзки и контакти в рамките на световната търговия заради ковид кризата и конфликтите, представителите на бизнеса работят за разширяване на икономическите връзки между България и Мароко.

"Ценим високо стабилността на Мароко и неговата икономика, защото само със стабилни институции бизнесът може да се чувства добре и да осъществява своите проекти", посочи Симеонов, като подчерта, че БТПП ще се постарае пребиваването на мароканската делегация в страната ни да доведе до установяване на подходящи контакти.

Председателят на БТПП допълни, че последните години от мандата на посланичката на Мароко в София Закия Ел Мидауи са изпъстрени с много събития, свързани не само с двустранните отношения между страните ни, но и с отношенията на България с арабския свят.

Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в София заяви, че форумът е стъпка към дълга поредица от събития от този тип за насърчаване на сътрудничеството между частния сектор в двете страни. Тя направи общ преглед на икономиката на Мароко, като акцентира върху здравата макроикономическа рамка, която може да бъде ефективен лост за солиден, устойчив растеж.

По думите на Закия Ел Мидауи Мароко е сред най-привлекателните страни по отношение на чуждестранните инвестиции. Освен това, поради географското си положение на кръстопът, страната е силен партньор в евро-средиземноморската зона. Цялото изказване на посланика на Мароко може да бъде видяно тук.

Ясир Себар, заместник-председател на Палатата за търговия, промишленост и услуги на Регион Рабат – Сале – Кенитра, благодари за организацията на форума и сподели, че през последните години се наблюдава активизиране на двустранните  отношения чрез споразумения в различни сектори като търговията, инвестициите, туризма, земеделието, развойната дейност и образованието.

Юлиян Балчев, главен секретар на Българска агенция за инвестиции, представи бизнес средата в България и припомни, че страната има най-ниските данъци в ЕС.

След официалната част се проведоха двустранни срещи между представителите на българския и мароканския бизнес. Делегацията от Палатата за търговия промишленост и услуги на Регион Рабат – Сале – Кенитра бе представена от компании с интереси в хранително-вкусова промишленост, търговията, внос-износ, селскостопанска техника и машини, недвижими имоти, автомобилна промишленост, информационни и комуникационни технологии, инфраструктура и строителство и други.

Председателят на БТПП проведе и самостоятелна среща със заместник-председателя на Палатата за търговия на промишлеността и услугите на Регион Рабат – Сале- Кентира, на която бяха обсъдени предстоящи инициативи и възможни посещения.


16.05.2024 г.

Още новини:

Видео:

Назад