Назад

България и Виетнам надграждат търговско-икономическото си сътрудничество







Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов взе участие в българо-виетнамски икономически форум на тема „Политика и законодателство за развитие на двустранните отношения между СР Виетнам и Република България“.  Събитието бе организирано от ИАНМСП, в партньорство с Виетнамската агенция за външна търговия (VIETRADE) и Посолството на СР Виетнам в София, по повод посещението у нас на председателя на Националното събрание на Виетнам Въонг Дин Хуе.

Николай Павлов, заместник-министър на икономиката и индустрията, откри събитието и отбеляза, че бизнес форумът е добра платформа за споделяне на съвместни идеи и проекти. „Българската страна е готова да окаже подкрепа на виетнамски фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, в които имаме предимства и в такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката“, заяви зам.-министърът.

Председателят на Националното събрание на Виетнам Въонг Дин Хуе сподели, че форумът е свързан с отбелязването на 73 години от установяване на дипломатически отношения и сътрудничество между Република България и Социалистическа република Виетнам. Той подчерта, че е необходимо разширяване на двустранните връзки посредством търговско-икономическо сътрудничество, производство и технологии. Виетнам е перспективен партньор на Европейския съюз и една от най-привлекателните за инвестиции държави със своето стратегическо географско положение и 9% ръст на икономиката през 2022 г., отбеляза Въонг Дин Хуе.

Росица Кирова, заместник-председател на Народното събрание, призова за укрепване на отношенията между България и Виетнам и информира за сключения Меморандум за сътрудничество между парламентите на двете страни.

Цветан Симеонов взе участие в дискусионния панел на бизнес форума, като отбеляза, че БТПП е надежден съюзник за надграждане на двустранното  икономическо сътрудничество. Той препоръча на предприемачите от двете страни да включват арбитражна клауза в договорите си, както и да се възползват от възможностите на Палатата за проверка на надеждността на търговските партньори. Председателят на БТПП представи основните бази данни на Палатата, сред които доброволния търговски регистър. Симеонов акцентира и върху доброто сътрудничество на Палатата с партньори от Виетнам, като информира, че от 2000 г. до сега БТПП е организирала 14 двустранни бизнес форума в България и Виетнам с цел насърчаване на двустранните отношения. Той сподели още, че Палатата има и свой представител във Виетнам - Иван Кашукеев /“Булвиет“ ООД/, с когото БТПП активно си сътрудничи при организирането на изложения в двете страни.

Като председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели за 2023г., БТПП организира и индивидуална среща на Председателя на Националното събрание на СР Виетнам с представители на бизнеса, излъчени от членовете на АОБР, в която предприемачите имаха възможност да представят своя бизнес и интереси с Виетнам.

 


27.09.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад