Назад

Египетска бизнес делегация посети БТПП







Делегация, водена от заместник-министъра на търговията и индустрията на Египет Яха Ахмед, посети Българската търговско-промишлена палата. В срещата участваха ръководството на БТПП, браншови организации и членове на Палатата, както и представители на министерствата на енергетиката, транспорта и агенцията за инвестиции на Египет. На форума присъстваха още посланикът на Арабска република Египет в България Н. Пр. Халид Емара и съветници от посолството в София.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта, че икономическото сътрудничество между България и Египет е дългогодишно с много добри резултати и създадени традиционни партньорства. С оглед на това, че делегацията вече бе провела среща с Министерството на иновациите и растежа и Българската агенция за инвестиции, Симеонов наблегна на факта, че данъците в страната са ниски и има региони, в които заради висока безработица, корпоративният данък е 0%.

Председателят на БТПП представи членовете на палатата, около 55 000 компании и търговски представителства, които произвеждат 50% от БВП на страната и формират 87% от износа.

Н. Пр. Халид Емара подчерта, че Посолството на Египет работи много тясно с БТПП. За тази година това е второто посещение на египетски бизнес делегации с проведени срещи на ниво компании и правителство. Посланикът заяви, че общите интереси са в секторите изкуствен интелект, възобновяема енергия, производство на водород, автомобилна промишленост и др. „Египет може да бъде логистичен и транспортен център за българския бизнес към африканския пазар“, каза той.

Заместник-министърът на търговията и индустрията на Египет Яха Ахмед сподели, че Египет търси начини за диверсификация в двустранните икономически отношения с България под формата на инвестиции, индустрия, туризъм, търговия. Двете страни имат силни исторически връзки, тъй като Египет е първата арабска държава, с която България установява връзки през 1926 г. Търговията между двете държави бележи растеж. През 2022 г. двустранната търговия достига 828.34 млн. щ.д., с ръст от 38.8% спрямо 2021 г. Българският износ за посочения период е на стойност 567.9 млн. щ.д., което е значителен ръст от почти 100% спрямо 2021 г.

През първите пет месеца на 2023 г. двустранната търговия достига 392.05 млн. щ.д., като бележи ръст от 36% спрямо същия период на 2022 г. Българският износ за посочения период е на стойност 233.03 млн. щ.д., което е ръст от почти 16% спрямо същия период на 2022 г. Вносът от Египет за посочения период е на стойност 159.02 млн. щ.д. с ръст от почти 83 %.

Министър Ахмед посочи, че 30 български компании работят в Египет. Страната е първа през 2022 г. по преки чуждестранни инвестиции в Африка с общо 11,4 млрд.щ.д. привлечени инвестиции. Статистиката показва, че 40% от инвестициите на континента са в Египет. Споразуменията на страната с други африкански държави позволяват достъп до пазара на още 44 страни без мита.

Тарек Мостафа, мениджър връзки с инвеститорите на Икономическа зона Суецки канал, направи представяне на възможностите на зоната, която обхваща площ 455 кв. км с 3 водещи пристанища. 15% от световната търговия минава през Суецкия канал посредством 24 000 кораба годишно. Производството в зоната е освободено от ДДС и мита, а 50% от корпоративния данък се възстановява за период от 7 години.

На срещата беше акцентирано и върху развитието на автомобилния сектор в България и Египет. Заместник-министър Ахмед заяви, че Египет има стратегия за въвеждане и развитие на водородните технологии и стратегия за развитие на производството на автомобили в страната. Общи интереси бяха открити и в областта на зелените технологии, възобновяема енергия и биотехнологии, като делегацията от Египет оцени високо бързото развитие на български компании в тези сектори.

Участниците в срещата от българска страна се запознаха и с Арабската индустриална организация, създадена през 1975 г. от четири страни: Египет, Саудитска Арабия, ОАЕ и Катар като индустриален хъб, прилагащ нови технологии. Обхваща 17 производствени компании от различни области – възобновяема енергия, автомобилна индустрия, производство на медицински изделия, електроника, железопътна индустрия, инфраструктура и др. в приложение на Индустрия 4.0.

Форумът приключи с активни разговори между представители на български компании и членовете на египетската делегация.

 

 


26.09.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад