Назад

Новоназначеният посланик на България в Израел посети БТПП





Славена Гергова, новоназначен посланик на България в Израел посети БТПП и се срещна с председателя Цветан Симеонов. По време на разговора бяха обсъдени двустранните търговско – икономически отношения между двете държави.

Симеонов представи доброто сътрудничество с Федерацията на израелските търговско-промишлени палати, както и с Българо-Израелска Търговско-Промишлена палата. Запозна посланика с работата на Арбитражния съд при БТПП и доброволния търговски регистър.

Посланик Гергова, очерта приоритетите по време на предстоящия и́ мандат в Израел – активизиране на търговско-икономическите връзки между двете държави. Интерес от двустранно сътрудничество се наблюдава в сферите на земеделие, водоснабдяване, военна промишленост, високи технологии и др.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

По данни на министерство на икономиката и индустрията съгласно предварителните данни през първите десет месеца на 2022 г. двустранната търговия с Израел бележи спад от 16,3% спрямо същия период на 2021 г., достигайки 335,3 млн. щ.д., от които български износ в размер на 282,7 млн. щ.д. (ръст от близо 36%) и внос от Израел на стойност 52,6 млн. щ.д. (спад от 72,7%). Увеличението в български износ се дължи на значително нарастване при изнесените количества на нефтени масла и масла от битуминозни минерали на обща стойност над 109 млн. щ.д. Големият спад при вноса от Израел се дължи най-вече на липсата на внесени сурови нефтени масла и сурови масла от битуминозни минерали.

 


15.06.2023 г.
Назад