Назад

Връчиха наградите в конкурса “Най-добър младежки стартъп 2023”





Проведе се финалното събитие в конкурса “Най-добър младежки стартъп 2023”, на който Българската търговско-промишлена палата и Съветът по инвестиции към нея са партньори. Първо място спечели финтех платформата за плащания в ресторанти и барове PossePay. Втора и трета награда спечелиха съответно Anti-tremor glove  - сензорна ръкавица, която подпомага контрола върху движенията на ръката, и Vavakada 3d printing за проекта им за рециклиране на пластмасови бутилки и капачки и последващото им използване като суровина за производство на филамент за 3D принтери.

В събитието се включи новият изпълнителен директор на Фонда на фондовете Бисер Петков. Той поздрави участниците в състезанието за предприемаческия дух, който трябва да се възпитава и развива от рано.

На презентациите на студентите освен членовете на журито присъства и Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа. Връчвайки награда, тя се обърна към участниците с думите: "Имаме нужда от оптимизъм - като личности, като общество и като държава. И вярвам, че вашата смелост и точно този дух на експериментиране, на предприемачество, на нови решения - е бъдещият начин на работа и подход."

Владимир Томов, председател на Съвета по инвестиции и член на журито на конкурса, връчи диплома за най-голям експортен потенциал на победителя в конкурса PossePay.

Всички участници преминаха 6-седмична обучителна програма, в която се включи и БТПП. Класираните проекти бяха в сферата на финансови технологии, агро технологии, родителство, производство на храни със затворен цикъл от суровина до дистрибуция, технологии в медицината, приложения на изкуствения интелект в архитектурата, грижа за здравето и др.

Конкурсът получи национален обхват и над 20 партньори.

 


09.06.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад