Назад

БТПП посрещна делегация от гр. Лимасол, Република Кипър





В Българската търговско-промишлена палата се проведе среща с делегация от гр. Лимасол, Кипър, водена от кмета на града Никос Николаидес. Делегацията е в София по покана на Столична община.

Заместник-председателят на БТПП Тодор Табаков посрещна гостите, сред които бе Херос Милтиадос, вицепрезидент на Търговско-промишлена палата гр. Лимасол. Табаков подчерта отличното взаимодействие между националните търговски палати от България и Кипър и наблегна на възможностите за сътрудничество на ниво региони.

Той представи дейността на БТПП като бизнес и работодателска организация. Изрази удовлетворение от настоящите контакти и сътрудничество със Софийска община.

Гостите представиха Лимасол като голям, бързо развиващ се град, който разполага с най-голямото пристанище в Кипър. В региона са развити както морската индустрия, така и селското стопанство, производството и услугите. София и Лимасол участват в програма, подкрепена от Европейската комисия за насърчаване на климатичната неутралност на градовете.

В хода на срещата бе констатирано, че България и Кипър са на етап на възстановяване на обемите на двустранната търговия от периода преди пандемията, като през 2022 г. тя възлиза на 262.3 млн. евро.

Табаков обобщи, че обща цел на търговските палати от двете страни е подкрепяне на бизнеса, обмен на полезна и актуална информация за икономиката и споделяне на постиженията в различни икономически области.

Бяха обсъдени кипърските инвестиции в нашата страна. По данни на БНБ сумарните инвестиции от Кипър в България към края на 2021 г. са в размер на 2,468 млрд. евро. За предходната 2021 г. инвестициите са в размер на 28,6 млн. евро, а за първото тримесечие на 2022 г. 40,3 млн. евро, а за второто тримесечие възлизат на -4,1 млн. евро. Кипър е сред водещите страни по преки инвестиции в секторите преработваща промишленост, строителство, недвижимо имущество, търговия. Голяма част от инвестициите от Кипър са от инвеститори, чиито централи са в трети страни. Бе подчертано, че към БТПП функционира Съвет по инвестиции, който обхваща институции, организации и компании, които са ангажирани с инвестициите.

В срещата взеха участие и представители на Техническия университет в гр. Лимасол, които ще проведат срещи с партньорски университети в София.

 

 


09.06.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад