Назад

Увеличение не само на минималната заплата, но и на възнагражденията в частния сектор. Около това се обединяват синдикатите




 

Най-голямата заплаха при работодателите при последното наше проучване беше натискът за увеличаване на МРЗ заради инфлацията. Само за деветмесечието на 2022 г. средната работна заплата за всички сектори в България е нараснала с 13%. Т.е. това искане от 15% до деветмесечието е почти изпълнено -- Цветан Симеонов, председател на УС на Българската търговско-промишлена палата

„15% искаме за увеличение на заплатите за 2023 г. като минимум, а за системите които работят на терен ще искаме 20% увеличение. Смятаме, че час по-скоро минималната работна заплата трябва да започне да се приближава към това, което решиха депутатите“, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

А именно 850 лв. е минималната заплата, за която настояват синдикалните организации. Според Българската търговско-промишлена палата обаче, над 50% от фирмите вече са вдигнали възнагражденията.

Друго предложение на синдикатите е минималната заплата да не се облага, а минималният облагаем минимум да е с размера на възнаграждението.

„Това е едно изключително дясно предложение. Това е направо либертарианско предложение, премахване на цял един данък“, каза пък президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов.

„Заради високата МРЗ от сега можем да знаем в кои региони на България ще бъде натискът за преминаване в сивия сектор и затваряне на предприятия“, добави Цветан Симеонов.

В някои сектори вече има съкращения, а в други заплатите са увеличени, показва анкета сред работещи.

Няколко сектора у нас са в стачна готовност, по данни на синдикалните организации. Това са Български пощи, служителите от градския транспорт в София и част от работещите в системата на ВИК, и учителите които не са получили обещаното повишение заради стария бюджет.

„1351 лв нетно е заплатата, необходима за издръжка на самостоятелно работещия. За двучленно домакинство е малко над 2450 лв. Минималната заплата трябва да стане 1000 лв. до 2024 година“, подчерта Пламен Димитров

Целият репортаж на Анелия Джамбазка може да се проследи ТУК

 


Линк

04.02.2023 г.

Още новини:

Видео:

Назад