Назад

Среща с търговския съветник към Посолството на Австрия в София

Филип Купфер, търговски съветник към Посолството на Австрия в София, посети БТПП и разговаря с председателя Цветан Симеонов.

Бе обсъдено развитието на търговско-икономическия обмен между двете страни. През периода януари - септември 2022 г. двустранната търговия е нараснала с 33% спрямо 2021 г., като достига 1320 млн. евро.

Купфер информира, че Австрия има ръст на БВП за 2022 г. от 4%, но очакванията за 2023 г. са под 1%. Търговският съветник сподели и мнението на австрийски компании, работещи в България, относно бизнес средата. Симеонов предложи съвместно търсене на конкретни решения за поставените въпроси.

По традиция търговският съветник представи плановете на Посолството за провеждане на поредица от събития през настоящата година с участието на бизнес делегации от Австрия за представяне пред потенциални български партньори.

Палатата ще информира допълнително своите членове за предстоящите съвместни инициативи и мероприятия.

--------------------

По данни на Министерството на икономиката и индустрията около 10% от най-големите чуждестранни инвеститори в България са австрийски компании и те са концентрирани в почти всички сектори на икономиката ни: електроразпределение, телекомуникации, енергетика, банково дело и финанси, търговия, тежката и леката промишлености. 

Австрия е вторият най-голям инвеститор в България. Общо 350 австрийски компании до момента са инвестирали в страната ни 4,6 млрд. евро.

 


16.01.2023 г.

Видео:

Назад