Назад

Обръщение от председателя на БТПП



Уважаеми членове, партньори и съмишленици на Българската търговско-промишлена палата,

Предстои да посрещнем Новата 2023г. - година, която ще бъде изпълнена с наследени кризи за преодоляване и нови предизвикателства, които не бива да подценяваме.

Двете години на различна степен на изолация заради пандемията (която още не си отива), военната инвазия  близо до България, ще продължават да затормозяват и нашата, и вашата дейност. Независимо от това БТПП отново не преустанови нито за час дейностите си за  всестранно съдействие и помощ - от обикновените консултации, сертификати, в т.ч. и за форсмажор, до решаването на спорове в модерния ни Арбитражен съд, по възможно най-компетентния начин.

Ще продължим усилията си за осигуряване на здравословна и стимулираща икономическа среда за българските фирми. Ще  търсим пътища за преодоляване на нарушените глобални вериги за доставки, да договаряме с държавните институции компенсации, смекчавайки до възможната степен скоковете в цените на енергията и несигурността за получаването й.

В условия на политическото противопоставяне и неспособност на политическите сили да намерят формула за по-стабилно управление на страната, се очертава една сложна обстановка. Бизнесът е притеснен от липса на хоризонт и перспектива, за да може да планира дейността си. Липсва яснота относно минималната работна заплата, антикризисните и компенсаторни механизми.

В този ситуация ние трябва да изпълняваме Плана за възстановяване и устойчивост, да съдействаме на фирмите, заедно с други НПО,  да се възползват оптимално от ресурсите на програмите през новия период, да нагодят своите планове за развитие, съобразявайки се с особеностите на секторите, където оперират - една съвсем нелека задача.

Много от фирмите, които последваха съветите и препоръките ни да ограничат или спрат губещите производства, опитаха диверсификация на дейностите с навлизане в други сектори, опитаха се да станат по-енергийно независими, лишиха се от печалби, за да въведат иновации и потърсиха нови партньори  - включително и чрез над 200 партньорски организации на БТПП в чужбина. Тези предприятия започват като че ли да се стабилизират, защото това е верният път.

Както вече почти 130 години, Българската търговско-промишлена палата ще прави необходимото да помага в тези усилия, опирайки се на знанието, сътрудничеството и лоялността.

Не се съмнявайте, че ще присъединяваме нашата експертиза и опит към усилията на всички вас за възстановяване и връщане към неотдавнашните темпове на растеж.

Нека имаме куража и волята да вървим напред, независимо от трудностите и временните несполуки. В трудни времена сме по-силни заедно!

Благодарим ви за доверието!

            Цветан Симеонов

            Председател на УС на БТПП                                                                    

 


30.12.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад