Назад

Възможности за развитие на българо-индийско сътрудничество във всички индустриални сфери









Национален индустриален клуб – Клуб Отбранителна Индустрия съвместно с Индийското посолство и Индийско Българската Бизнес Камара проведе Годишната среща на компаниите – членове на Сдружението. Присъстваха представители – собственици и изпълнителни директори на повече от 150 индустриални компании – предимно заводи от машиностроенето, отбранителната индустрия, компании от ИТ сектора и всякакви други компании, членове на Сдружението.

В словото при откриването Председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, подчерта добрите контакти не само с Посолството на Индия и с търговската му секция, но и с Индийско-Българската Бизнес Камара, Съюза на търговските палати и Съюза на износителите.  БТПП със  своите възможности ще продължи да съдейства на представителите на българския бизнес в Индия и за разрешаване на поредицата от икономически предизвикателства пред българската индустрия и бизнес. Симеонов напомни за постигнатото съгласие в Народното събрание за компенсация на цената на тока за бизнеса, вече не за над 250 лева до края на 2022 година , а за над 200 лева за мегават за.2023 г.

Н.Пр. Санджай Рана – посланик на Индия в България, представи нови моменти за българо-индийското индустриално сътрудничество. Той даде обща картина на икономиката на Индия и приоритетите в нейното развитие – в машиностроенето, енергетиката, IT сектора, образованието, медицината, фармацевтичната индустрия, дигитализацията, туризма, търговията и др

Той даде пример с една компания, която заема четвърто място като доставчик на широколентов интернет за Индия. Изненадата на г-н посланика, била когато разбрал, че това е eднa бългapcĸa ĸoмпaния,  ycпяла дa ce пpeвъpнe в нaй-бъpзo paзвивaщият ce интepнeт дocтaвчиĸ в cтoлицaтa Hю Дeлxи и в cтoлицaтa нa щaтa Teлaнгaнa - Xaйдapaбaд. Това е дpyжecтвoтo "Eĸcaйтъл" (Ехсіtеl Вrоаdbаnd), ĸoятo paбoти c пoчти вcичĸи дocтaвчици нa интepнeт в cтpaнaтa или в oбщo 150 гpaдa тaм. To пoлyчaвa лицeнз зa paбoтa пpeз 2016 гoдинa, ĸaтo в мoмeнтa oбщият бpoй пoтpeбитeли дocтигa 190 xиляди дyши, a cлyжитeлитe нa фиpмaтa в Индия ca 500 дyши.

Бяха направени презентации на Индийско-българската бизнес камара ( г-н Калин Радев) , на Националния колеж по отбрана „Г.С. Раковски (проф. Димитър Недялков), SRTI – Институт за космически изследвания и технологии - Перспективни тенденции в развитието на военната авиация в България – възможности за съвместно производство и индустриална кооперация в областта на производството на бойни самолети и вертолети за нуждите на военната авиация.

Презентация на проф. Нако Стефанов – Център за източни езици и култури.

Научноизследователска и развойна дейност (R&D) и иновационна система и политика на съвременна Индия.

Презентация на Член кореспондент Иван Гранитски – БАН Българска академия на науките, който говори за ролята на БАН и нейния научен потенциал за развитието на високотехнологичната отбранителна индустрия като задължително условие и предпоставка за запазване на националния суверенитет. Използването на потенциала на БАН в процеса на промишлено сътрудничество с Индия. Имаше и презентации от новите членове от Клуба на отбранителната индустрия:

След презентациите касаещи сътрудничеството с Индия следваха презентациите на фирмите – членове на  Клуб Отбранителна Индустрия

Първата презентация беше на  ИАГ – Интернешънъл Арморед Груп

Д-р Антон Стефов – основател и собственик на ИАГ – Интернешънъл Арморед Груп  www.interarmored.com лично направи презентация на дейността на ИАГ и заводите за бронирани машини на компанията в САЩ, Канада, ОАЕ, Турция и предстоящия старт на завода на ИАГ за бронирани машини в Бургас.

Предстои строителство на втори завод на ИАГ в новата индустриална зона в Благоевград и евентуално трети в Пловдив.

Клуб Отбранителна Индустрия активно съдейства на ИАГ и лично на г-н Антон Стефов за успешен старт на заводите на ИАГ в България и компаниите – членове на Сдружението, които са няколкостотин ще бъдат подизпълнители и партньори в този проект.

В този смисъл Сдружение „Клуб Отбранителна Индустрия” е средата в която се ражда този проект.

Към днешна дата Сдружението е най-консолидираната и значима индустриална организация в България – няколкостотин компании, работещи в синергия и синхрон ще дадат мощен тласък на проекта на ИАГ за изграждане на заводи в България.

Замисълът на Клуб Отбранителна Индустрия и ИАГ е на територията на Индустриална Зона – Благоевград да създадем с общи усилия около завода на ИАГ международен индустриален клъстер от фирми, които работят като подизпълнители и партньори на основния завод на ИАГ, който ще бъде ядрото на клъстера. Ще бъдат открити производства на дронове, части за авиационната индустрия и други високотехнологични и иновативни производства.

Водят се разговори с редица чужди компании – ЕОДХ – Гърция, ИАИ – Израел, Зетор Инженеринг – Чехия, Валхала Туретс – Чехия, Рейн метал Дефенс, Краус Мафай, Месершмит, ДЛР, Елктра СОлар, Ултимейт Армор  и др. – Германия за участие в клъстера в Благоевград.

Следващата година Сдружение +Клуб Отбранителна Индустрия+ ще стане международна организация на индустрията – International Industry Club, тъй като редица компании от различни страни желаят да станат членове на Сдружението.

Всички чужди компании, членове на Сдружението ще са и участници в международния индустриален клъстер – Благоевград, който ще бъде факт благодарение на усилията, контактите и дейността на Сдружението. 

КРАТКО ВИДЕО ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ ТУК 


14.12.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад