Назад

Бизнесмен: Когато гората не се чисти, първо идват буболечките, след това пожарите



Зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев коментира защо спря дейността на завода "Свилоза".

"Класическият номер - няма дървесина. Последните години тръгна добре, но миналата година имаше 3 пъти избори, а избори се купуват с дърва, на някои места. Горските не могат да си гледат работата, защото политиците им се месят много", заяви той в студиото на "Денят ON AIR".

Дачев сподели, че в горите назрява много сериозен проблем, защото от няколко години прирастът е започнал да пада, тъй като не се извършват лесокултурни мероприятия, почистване на горите, подборна сеч. Когато гората не се чисти, първо идват буболечките, след това пожарите.

"И на бабите е ясно, че ако имаш градина, ако не я подрязваш, не я чистиш, тя не може да расте, не може да бъде здрава", даде пример гостът пред Bulgaria ON AIR

Според него хората ще имат проблем със снабдяване с дърва за зимата, защото дървесината вече е стигнала цена от 200 лв. Той смята обаче, че газ ще има, защото българската икономика е здрава и жилава, и ако държавата не намери газ, те ще намерят, но лошото е, че няма да е нормативно уредено.

"Не става въпрос да се спира износът. Те не са си изпълнили плановете, които самички са си направили в последните 5-10 години. Защо ги правят тези планове? Защо ги утвърждават? Защо ни залъгват? Мен ме ужасява тази арогантност как смело лъжат и виждат, че никаква отговорност не носят. Като някакви шамани ни обясняват как всичко ще бъде утопично, как всичко ще бъде добре, купувайте си свещи като в Швейцария, да се запасявате за зимата, ще се къпете по-малко. Ние, наивници на такава библейска вече възраст, преклонна, и пак им вярваме, защото не допускаме, че министър-председател, вицепремиер ще стои срещу тебе и ще те лъже като циганин", каза Дачев.

На въпроса дали очаква от служебния кабинет да плаща на "Газпромбанк" по схемата, той отвърна, че много драма се хвърля, защото те така или иначе трябва да плащат, а всъщност никой не иска от тях една стотинка или един цент повече. Проблемът е, че досегашните плащания не стигат до "Газпром", защото има санкции и тези пари са блокирани. Според него не може да се плати от друго място, освен директно в "Газпром". 

"С действията си, които правят, вдигнаха цени на метали, на енергия, на газ, на ток, аз ставам неконкурентоспособен. Българската икономика става неконкурентоспособна и скоро тези, които изнасяме, ще усетим. Сега държавата е щастлива, че има много пари заради високите цени, но тези пари са от моя и вашия джоб", смята гостът.

"Винаги имаш някаква надежда и тази надежда държи България. Ако я няма тази надежда, да затваряме и да посегнем да изключим лампата, че е скъп токът. Но е тъжно, когато действителността е една, а пред теб идват интелигентни млади хора и ти говорят глупости и ти трябва от уважение да се правиш, че им вярваш", заяви още Дачев.


11.08.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад