Назад

Работна среща с членовете на Българо-украинската индустриална камара







Председателят на БТПП Цветан Симеонов участва в среща на членовете на Българо-украинската индустриална камара. В присъствието на представители на камарата, партньори от Украино-българската търговско-промишлена палата и със специалното участие на Н. Пр. Виталий МОСКАЛЕНКО, извънреден и пълномощен посланик на Украйна в България и Микайло Хармаш, търговски съветник към Посолството на Украйна в София, Симеонов дискутира предстоящи инициативи и партньорства на БУИК.

Той заяви, че БТПП организира наскоро успешно събитие на тема двустранно сътрудничество в сектор транспорт и логистика. Потвърди готовността на Палатата да продължи да насърчава БУИК през целия период за активиране на нейната дейност, започнал от март тази година. Беше приятно изненадан от големия интерес, който е предизвикала срещата, провеждаща се в офиса на Евролекс България ООД, член на БУИК.

Посланик Москаленко изрази мнение, че засилването на двустранното сътрудничество в условия на война изисква особена активност от бизнеса. Бързо нарастващият търговски стокообмен между България и Украйна през 2021 г. сега е почти наполовина. Това се дължи на разрушената транспортна и производствена инфраструктура в Украйна. Той подчерта още веднъж важността на транспорта и договореностите с ЕС за улеснения в тази област за украински превозвачи и стоки.

Лилия Иванова, председател на смесената камара, представи новите членове на организацията – Евролекс България ООД  и Трезоли България ООД. Иванова сподели идеи за нови инициативи на организацията, насочени към оказване на съдействие на украински компании и граждани в периода на война. Обсъдени бяха предстоящи онлайн събития в сектора на информационните технологии.

Предстои подписване на меморандум за сътрудничество с Украино-българската търговско-промишлена палата, която бе представена на срещата от Иван Плачков, председател.

 


11.07.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад