Назад

Държавният министър и министър на външните работи на Република Сенегал г-н Мадике Нианг ще гостува в БТПП



 
Официалното посещението в България на държавния министър и министър на външните работи на Република Сенегал г-н Мадике Нианг ще е в периода 26-28 октомври 2011 г. Той ще бъде придружаван от г-н Нгор Ндиайе – съветник в дирекция “Европа, Америка и Океания” на МВнР, г-н Кристиан Ален Жозеф Асогба, втори съветник в посолството на Сенегал в Рим, Ел Хаджи Малик Камара – помощник на министъра и Ндейе Фату Си Сене, журналист.  
Сенегал е сред развитите страни в Западна Африка. БВП за 2010 г. възлиза на 11,85 млрд.щ.д.  Ръстът на БВП е слаб – 2,7% , а така също и инфлацията -1,21%. Висока е безработицата – 49 %. Селското стопанство/вкл.риболов/ дава 14% от БВП. Основната експортна култура са фъстъците. Сенегал е пръв производител в света на фъстъчено олио. 
Промишлеността дава 2,1% от БВП. Промишлените производства включват преработване на селскостопански продукти и риба, добив на фосфати, производство на минерални торове, петролно рафиниране, строителни материали. 
Страната се посещава годишно от близо 500 хил. туристи, а приходите във валута от отрасъла са над 200 млн.щ.д. годишно. Услугите дават 65 % от БВП.
В момента търговско-икономическите отношения между двете страни са в застой. Двустранният стокообмен се състои основно от износ от България на медкаменти, машини и апарати за преработка на тютюн, биологични продукти и транспортни ленти. От Сенегал внасяме незначителни количества замразена риба и сурови овчи кожи. Съществува добра възможност за даване на едно ново начало на развитието на търговията между България и Сенегал.  

25.10.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад